“Kusursuz Dost Arayan, Dostsuz Kalır.” Atasözü İle İlgili Sınıfta Sunmak Üzere Konuşma Hazırlayınız.

 “Kusursuz  Dost Arayan, Dostsuz Kalır.” Atasözü İle İlgili Sınıfta Sunmak Üzere Konuşma Hazırlayınız.

 

İnsan yalnız başına yaşayamaz. İnsanın mutlu olabilmesi ve kendi meşgul edebilmesi için başka insanlar ile sosyal etkileşim ve iletişim içerisinde bulunması gerekir. Çok çalışkan olabilirsiniz, çok zeki olabilirsiniz, çok zengin olabilirsiniz ama tüm bunların tek başına bir anlamı olmaz. Çünkü ancak başka insanlarla birlikte olduğumuz zaman, eğlenceli vakit geçirdiğimiz zaman başarımızın, zenginliğimizin ya da herhangi bir şeyin keyfi çıkar.

İşte bundan dolayıdır ki  sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım!


   Mutlu olmak için, yaşamdan zevk almak dost bulmamız gerekir, düşman zaten anadan da  doğar der bir atasözünde. Arkadaş, dost bulmak için de kendimizin güvenilir ve iyi bir arkadaş olması gerekir. Dost olduğumuz kişilerden dört dörtlük bir davranış beklentisi içine girmemeliyiz. Hiç kimse kusursuz değildir. İnsan olduğumuz için hepimizin kusuru vardır hayat devam ettiği sürece de var olmaya devam edecektir. Önemli olan insanı kusurları ile kabul edebilmek ve sevebilmektir. Kusursuz dost arayan yalnız kalır, yalnız kalınca da  hiçbir zaman mutlu olamaz ve psikolojisi zamanla bozulmaya başlar ve böylece yaşamını kişi kendi eli ile  cansız ve zevksiz bir hale getirir.


Sevgili arkadaşlarım!


Mesela sınıf içinde bazı zamanlar aramızda kavga ediyoruz, birbirimize küsüyoruz, surat yapıyoruz ve bir zaman konuşmayacağız diyoruz ama dayanamıyoruz geri barışıp tekrar konuşmaya, arkadaş olmaya devam ediyoruz. Etmek zorundayız da. Çünkü insan ancak başkası ile iletişim kurunca, arkadaş olunca mutlu olur, kendini ifade eder, stresini atar. Yoksa tek başımıza biz çok sıkılırdık ve hiç mutlu olamazdık. Hiç birimiz mükemmel değiliz. Onun için birbirimizi kusurlarımız ile kabul edip sevmeye çalışmalıyız. Yoksa dostsuz kalırız, arkadaşsız kalırız ve en önemlisi en güzel çağlarımızı boş yere heba etmiş oluruz.


 Dost dediğin kişi de seni her halin ile anlayabilen ve kabul edebilendir. Mutlu olmak için, arkadaşlıklar devam etmeli, dostluklar devam etmeli, yanlışlar varsa onlar düzeltilmeye çalışılmalı, ön yargılı olunmamalıdır. Kusur aramak yerine o güzellik ve iyi niyet aramaya bakmalıyız ve birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmeli ve sevmeliyiz. Beni dinlediğiniz hepinize teşekkür ediyorum.

1 yorum:

Deneme