Mevsim Değişiklerinin Canlılar Üzerindeki Etkileri Konulu Hikaye Edici Metin Örneği (1)

 Mevsim Değişikliklerinin  Canlılar Üzerindeki  Etkileri Konulu Hikaye Edici Metin Örneği

 

Mevsim değişiklerinin canlılar üzerinde farklı etkileri vardır. İlkbahar gelince hava daha yumuşamaya başlar, koyunlar kuzularını dünyaya getirir, dışarısı yemyeşil olur, bahar yağmurları başlar. Yaz gelince hava ısınır ve insanlar güneşten daha çok faydalanırlar. Çeşitli sebze ve meyveler olur. Kış uykusuna yatmış olan hayvanlar kalkar ve doğa kendi dengesi üzerinde kendini idame ettirmeye devam eder. Sonbahar gelince yapraklar sararır,  kış gelince hava soğur  vb. diye çoğaltabiliriz.

 

Mevsimlerin canlılar üzerindeki etkili konulu hikaye edici metin örneği:

Bahar mevsimi gelmişti. Havalar yavaş yavaş ısınmaya başlamış, çiçekler açmaya başlamış ve dışarısı cennet gibi olmuştu. Bahar  yağmurları başlamıştı. Anne koyun Pamuk Hanım doğumuna hazırlanıyordu. Sancıları iyice artan Pamuk Hanım bu sancıların biteceği saatleri heyecanla ve acı ile bekliyordu. Pamuk Hanım saat gece ikiye doğru sancılarının artması ile küçük kızı Yüncük dünyaya geldi. Yüncük dünyaya gözünü açar açmaz annesine sarılmış, onun sıcak koynunda beklemeye başlamış ve daha sonra annesini emmeye başlamıştı. Pamuk Hanım kuzusunu dünyaya getirdikten sonra rahatlamış ve onu korumak için, onu sıcak tutmak için her türlü zorluğa göğü geriyordu.


 Yüncük konuşmaya başladı:

- Anne neden hava bu kadar yağışlı ve yerler çok ıslak dedi.

-Annesi: Bahar geldi benim beyaz kuzum, beyaz Yüncük kızım dedi. Bahar gelince yağmur çok yağar, onun için de yerler ıslak olur dedi.

- Yüncük:  Üşüyorum anne, anne dışarısı ne kadar yeşil ve güzel dedi. Bir de çiçekler rengarenk dedi.

- Annesi: Bahar mevsiminde ağaçlar çiçek açar, her yemyeşil olur ama bu uzun sürmez kızım dedi.

- Yüncük: Ama anne neden hep yemyeşil olmuyor her yer, hep yağmur yağsın sen de beni ısıt dedi.

-Annesi: Hayır kızım hep yağmur yağarsa o zaman iyi olmaz. Sıcağın da olması gerekir yiyeceğimiz otlar hem yağmura hem güneşe doysun Böylece bende  senin karnını rahat doyurabilirim dedi.

- Yüncük : Anne sıcak hava ne zaman olur dedi.



Annesi: Yaz mevsiminde kızım dedi. Bahar mevsimi tam doksan gün sürer. Doksan gün sonra yaz mevsimi gelir ve her yer sımsıcak olur. Otların boyu uzar, meyveler ve sebzeler olur ve her türlü yiyeceğe ulaşmamız kolay olur dedi.

- Yüncük: Annesini emmeye devam ederek, ne kadar güzel her mevsim farklı peki anne yazdan sonra hangi mevsim gelir dedi.

- Annesi: Sonbahar mevsimi gelir kızım dedi. Artık yaz mevsimi bitmiştir. Hava yavaştan soğur, ağaçlar yapraklarını döker ve çırılçıplak kalır. Sen de o zamana kadar kocaman kız olursun Yüncük dedi.

Yüncük: Peki anne sonbahardan sonra ne gelir dedi.

- Annesi: Kış gelir kızım o zaman hava çok soğuk olur ve hep kapalı ortamlarda kalırız ama ben senin yanında olmaya devam ederim dedi.

Yüncük: Anne her mevsimin kendine göre ne kadar çok farklı özelliği ve farklı güzelliği varmış dedi.


Annesi: Kızım benim canım yavrum elbette her mevsimin güzellikleri vardır ama bazen zorlukları da vardır dedi. Mesela her kuzu senin gibi şanslı bir ailede dünyaya gelmeyebilir ve çadırları olmayabilir dedi.

- Yüncük: Anladım anne ama ne kadar çok mevsim varmış ve her birinin de farklı özellikleri varmış. Daha çok öğrenecek şey vardı.

Annesi: Ona sarılarak onu okşadı, öptü ve daha sonra da uyudu. Böylece Yüncük mevsimleri  öğrenmiş oldu.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme