Zamanı Önemi İle İlgili Konuşma Örneği

 Zamanı Önemi İle İlgili Konuşma Örneği

 

Her insanın zamanı değerlendirme kalitesi, süresi kendine göre farklıdır. Giden zamanın ne yazık ki bir daha gelme gibi bir ihtimali yoktur. Belki sağlığınızda problem olur sağlıklı beslenirsiniz tekrar sağlığınıza kavuşursunuz. Ya da bir sınavdan çok düşüp not alırsınız tekrar o sınava girersiniz başarılı olabilirsiniz ama zamanı geri alma gibi şans bir daha geri gelmez. Çünkü giden zaman gitmiştir ve bir daha asla gelmeyecektir.


Sevgili  öğretmenim, değerli arkadaşlarım!


Zamanın değerini bilmek için o zamanı iyi değerlendirmek gerekir. Sorumlulukları zamanında yerine getirmek gerekir. Mesela bizler şimdi derslerimize iyi çalışmadığımız zaman belli bir yaşa geldiğimiz zaman çalışsak bile çok başarılı olmayabiliriz. Çünkü her dönemin kendine göre kritik anları vardır. O anları kaçırdığımız zaman iş işten geçmiştir. Gençken, güçlüyken, elimiz tutuyorken çok çalışmalıyız. Yaşlandığımız zaman pişman olmamak için, kimseye el açmamak için zamanında zamanın önemi bilmeli, zamanı boş yere heba etmemelidir insan.


 Boş yere giden zaman büyük kayıplara neden olur. Gözyaşı içinde ağlarsınız, lütfen zamanı geri versinler tekrar başarmak için mücadele edeceğim deseniz bile o zaman geri verilemeyecektir. Bundan dolayı anı iyi değerlendirmek gerekir. Mürşide Uysal’ın Hikayelerle Değer Eğitimi adlı kitabında zamanın ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle de anlayabiliriz:


"Dakikanın değerini anlamak için uçak, tren ya da otobüsü kaçıran birine sorun. Saniyenin değerini anlamak için kaza geçirmiş bir insana sorun,  Milisaniyenin değerini anlamak için olimpiyatlarda gümüş madalya almış birine sorun.” İşte o zaman, zamanın ne kadar değerli olduğunu, kişiye göre zamanın süresinin ne denli önemli olduğunu kavrayabilirsiniz.


Sevgili öğretmenim!


Bugün zamanın değerini bilmezsek yarın pişmanlıktan başka elimize geçecek bir şey olmaz. Pişmanlık da ne yazık ki  karın doyurmaz. Sözlerimiz zamanın önemi ile ilgili şu özlü söz ile bitirip konuşmama burada son vereceğim.

“Zaman; akıp giden bir derecik, bir kaynak; mümkün değil, geri döndürmek ya da durdurmak. Geoffrey Chaucer .

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

2 yorum:

  1. Yarın konuşma sınavında deneyeceğim,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. çok iyi yarın konuşma sınavında 1 dk süre var daha da kısaltabilirmisin

    YanıtlaSil

Deneme