Çevreye Duyarlılık İle İlgili Konuşma

 

Çevreye Duyarlılık İle İlgili Konuşma


İçinde yaşadığımız çevre tüm canlıların ortak yaşam alanıdır. Bu yaşam alanında her canlıya yetecek kadar yiyecek ve içecek vardır. Temiz bir hava vardır, su vardır, toprak vardır ama bunları kirleten ise insanlardır. Doğa bize her türlü nimeti verirken biz insanlar doğanın, çevremizin kıymetini bilmemekteyiz.

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlar,

 

İnsan olarak hepimizin çevre kirliliği konusunda yapmamız gereken sorumlulukla vardır. Bunlardan ilki bilinçli bir çevreci olmak, çevre temizliğine ise ilk olarak kendi kapımızın önünü süpürerek başlamalıyız. Hızla artan nüfus, kentleşme, sanayileşme, doğal kaynakların yoğun bir şekilde tüketilmesi, kimyasal ve fosil yakıtların kullanılması çevre kirliliğine neden olmaktadır.  Bu çevre kirliliğinin azaltılması için toplum olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Mesela çok uzak bir yere araba ile gitmek yerine yürüyerek gitmeliyiz ki arabadan çıkan gaz havayı kirletmesin ve havamız tertemiz kalsın.

 

 Ormanda piknik yapmak yerine mesire alanlarında piknik yapılsın yapılan mangal ateşleri söndürülsün ve doğadaki ağaçlar yanmasın, yok olmasın. Toprağa zehirli kimyasal ilaçlar katılıp toprağın organik yapısı bozulmasın ki orada yetişen ürünler de bizi hasta etmesin. Böylece daha sağlıklı bir çevre ve daha sağlıklı bir dünyada yaşayabiliriz. Ormanları yok etmemeliyiz, ormanlardaki canlılara zarar vermemeliyiz, orman yangınlarına karşı her türlü önlemin alınmasında devletimize yardımcı olmalıyız. Yerlere çöp atmamalıyız. Sınıfımızı, okulumuzu temiz tutmalıyız.

 

 Boş yere kağıt israfı yapmamalıyız ve geri dönüşüm olabilecek şeyleri geri dönüşüme göndermeli ve böylece çevreye daha duyarlı vatandaşlar olarak yaşamaya ve mutlu olmaya devam etmeliyiz. Çevre duyarlığı ile ilgili Aziz Nesin’in şu sözünü de unutmamalıyız: “Kirli çevre insanın ruhunu kirletir, kirli ruhlar çevreyi kirletir.” Bundan dolayı bir an önce kirli ruhlardan arınmalı ve çevreye duyarlı insanlar haline gelmemzi gerekir. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme