Eski Alışkanlıklarımızı, Geleneklerimizi Yaşatmak Bizi Mutlu Erder Konulu Kompozisyon

 

Eski Alışkanlıklarımızı, Geleneklerimizi Yaşatmak Bizi Mutlu Erder Konulu Kompozisyon

 

Eskiden insan ilişkileri daha samimi ve daha candandı. İnsanlar birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket ederler,  komşular birbirine yardım eder ve güvenirdi. Bir kişi zor duruma düştüğü zaman diğer komşuların bundan hemen haberi olur, mahalle kültürü güzel bir şekilde yaşatılmaya devam ederdi. Eski alışkanlıklarımızı, geleneklerimiz yaşatmak bizi mutlu eder. Çünkü o alışkanlıklarda insana değer verme vardı, insanı sevme ve olduğu gibi kabul etme vardı. Misafirperverlik vardı eskiden. Şimdi kimse ne misafir kabul etmek istiyor, ne de misafirliğe gitme. Her şey para olarak, çıkar olarak düşünülüyor. Sevgi, paylaşma, samimiyet gibi duygular eskide kaldı. Oysa bunlar olduğu zaman hayat daha güzel olur bunlar olmadığı zaman hayat çekilme hale geldi ve insanlar sıradan bir hayat sürmeye başladı.

 

 İnsan gelenekleri ile bir bütündür, milli benliğine sahip çıkan, geleneklerine sahip çıkan gençlerin ülkemizde artması gerekir. Şimdi büyüklere saygı fazla kalmadı, gencecik çocuklar ağzı küfürden geçilmiyor, yolda çocuğu ile yürüyen bir anne küfür seslerini duyunca çocuğunun o küfrü duymaması için şekilden şekle giriyor. Oysa eskiden ortada bu kadar fazla küfürler edilmezdi ve adap denen bir şey vardı. İşte bu adabın geri gelmesi gerekiyor. Bunlar geri gelip yaşatılmalı ki toplum eski düzenine eski ahlaki yapısına kavuşsun. Yine hasta ziyaretleri yapılırdı, nişan törenleri yapılırdı, asker uğurlama yapılırdı  ve insanlar bugünlerde bir araya gelir ve güzel vakit geçirilirdi. Şimdi bunlar çok az yapılıyor ve insanlar artık daha bireysel bir yaşama dönmüş vaziyette. Ben değil biz anlayışı ile yaşamak lazım oysa. Bir başka örnek ise aileler çocuklarını sokağa gönderir ve çocuklar akşama kadar toprakla, çamurla kumla oynadı ve insanlar arasında güven vardı. Şimdi kimse çocuğunun başından ayrılmıyor ki başına bir şey gelmesin.

 

Çünkü ahlaki yapıda bozulmalar başladı ne yazık ki. Bunların bir an önce düzelmesi gerekir ve eski o güzel ve samimi geleneklerin gelmesi insanları da bir araya getirip mutlu eder. Çok özledik o yılları. Belki o zamanlarda bir tane şekerimiz olurdu ama o şekerin tadı bir başka olurdu. Şimdi çok şeker ve şeker türleri var ama eski tadı yok ne yazık ki. Çünkü paylaşma kalmadı fazla, sevgiyi paylaşma, duyguları paylaşma, düşünceleri paylaşma azaldı. Doğallık bozuldu git gide. İşte bunları yaşatırsak mutlu oluruz ve eski biz oluruz. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme