Fedakarlık Konulu Konuşma

 

Fedakarlık Konulu Konuşma


Fedakar olmak insan olmanın gereğidir. Yeri geldiği zaman kendi çıkarlarından vazgeçip ailesinin çıkarlarını, eşinin ve dostunun çıkarlarını, milletinin çıkarlarını gözetmektir. Fedakar insanlar bencil insanlar değildir.

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlar

Fedakarlık yüce gönüllü insanların göstereceği erdemli davranışlar, örnek hareketlerdir. Fedakar insanlar kalbi iyi olan, yüreğinde merhamet duygusu olan kimselerdir. Fedakar insan empati kurma becerisini kazanmış, biz duygusu bilincine ulaşmış, samimiyetten yana olan, cömert insanlardır aynı zamanda. Sevdiğimiz her şeyin değerini bilmek ve bunun için çok çalışmak, kendimizden, enerjimizden, zamanımızdan ödün vermektir fedakarlık.

 

Fedakar insanlar bir şeyi içlerinden geldiği için yaparlar. Onlara herhangi bir dayatma yoktur. Yaptığı iyiliği fazla dillendirmeyen, alçakgönüllü kimselerdir. Çevreye karşı duyarlı, yüreği sevgi dolu insanlardır.  Gururunu kıran ya da kalbini gerçekten inciten birini bile kendisine yaptıkları için affedebilecek kadar bağışlayıcı olabilirler. Sevdiği insanları olduğu gibi kabul eden, onlara karşı hoşgörülü olan ve onlara karşı her durumda destek olan insan gibi insanlardır fedakar insanlar.

 

Değer verdikleri, sevdiği insanların başarılarına onlar kadar mutlu olabilenlerdir. Kendilerini yeri geldiği zaman ikinci plana atmasını bilen, tanıdık tanımadık herkese yardımcı olmaya çalışan kimselerdir, yaptıklarını insanların gözüne sokmadan yapan kimselerdir. Böyle oldukları için de  kendileri gizli bir hazine, değerli bir mücevherdir bana göre. Asil kimselerdir. Gösterişi, şatafatı sevmeyen, doğallığı sevenlerdir. Fedakarlık ile ilgili şu söz çok düşündürücüdür: İnsanın kendi felaketine tahammül edebilmesi büyük hünerse, başkalarının felaketini paylaşabilmesi daha büyük hünerdir. Joseph Joubert

 

Fedakar insanların dünyaya farklı bir bakış açıları oldukları için ilişkilerinde aynı özeni karşılarından da görmek istemek dışında herhangi bir beklentileri yoktur fakat herkesi kendileri gibi düşündükleri için bunu hak etmeyen insanlara karşı bile özveri ile yaklaştıklarından çoğunlukla üzülen taraf olurlar. Aşırı fedakar oldukları zaman kimi durumda kurban rolünde olurlar ve kendilerini değersiz hissedebilirler. İşte bunun için böyle fedakar insanları üzmemek ve onların değerini bilmek ve onları el üstünde tutmak gerekir. Fedakarlık insanlar arasındaki sevgi bağını ve saygıyı artırır, insanlar mutlu ve dayanışma içinde olurlar, toplumsal dayanışma güçlenir. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme