Günlük Hayatta İnsanlar Güçlü İletişim Kurmak İçin Dili Nasıl Kullanmalıyız?

 

Günlük Hayatta İnsanlar Güçlü İletişim Kurmak İçin Dili Nasıl Kullanmalıyız?


 Dil, kimliğimizin hem yapıcı unsuru hem de özüdür. Günlük hayatta insanlar güçlü iletişim kurmak için dilini doğru kullanmalıdır. Ana dilini doğru kullanan insanlar toplum içinde kendini daha ifade ederler ve karşı taraf da onu daha iyi anlar. Dilimizi etkili bir şekilde konuşmalıyız. İnsanları kırmadan, incitmeden güzel bir iletişim dilini tercih etmeliyiz. Kaba konuşan, nezaket kurallarına dikkat etmeden konuşmaya doğrudan dalan insanlar toplum tarafından çok sevilmezler. Oysa dilini doğru kullanan, hal ve hareketlerine toplum içinde dikkat eden, jest ve mimiklerini güzel ve etkili kullanmak kişinin doğru anlaşılmasını sağlar. 


Sağlıklı iletişim kurmak için, güzel arkadaşlıklar, dostluklar kurmak için dilimizi de doğru kullanmalıyız. Sevgimizi, kızgınlıklarımızı, her türlü ruh halimizi ve düşüncemizi dille ifade ettiğimizi de hatırdan çıkarmamak gerekir. Dilsiz ne hayalden, ne tasarıdan, ne hâlden ve ne de geçmişten söz edebiliriz. Bireysel dünyamızın da dille ve onun verdiği imkânlarla oluştuğunu unutmamalıyız. Dil, her alanda kimliğimizin özüdür. Geçmişimiz onunla oluşmuş geleceğimiz de onunla şekillenecektir. Konuşarak anlaşmak, konuşarak sorunları çözmek dilimizi etkin kullandığımızın göstergesidir.


Kelime dağarcığı gelişmemiş insanlar bir sorun karşısında hemen şiddete başvururlar. Böyle kimselerin şiddete başvurmalarının nedeni dilini iyi kullanmayı bilmediklerinden dolayıdır. Konuşarak sorunlarını halletmeye çalışan insanlar her zaman bir sıfır öndedir. Çünkü böyle insanlar kendilerini yetiştirmiş, geliştirmiş, çok okumuş insanlardır. Yani ana dilini konuşmayı iyi bilen kimselerdir. Konuşma becerisine sahip olan insanlar iletişim kurmayı başarabilen kimselerdir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme