İnsan Beyni Boş Bir Levhadır Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

İnsan Beyni Boş Bir Levhadır Sözü İle İlgili Kompozisyon


İnsan beyni boş bir levhadır sözünü söyleyen kişi John Locke’dir.  John Locke;  düşünce özgürlüğü ve insanların deneyimlerinden bilgi edinme becerisini ortaya koyarak felsefe alanında büyük bir çığır açmıştır. Böylece Avrupa’nın aydınlanması ve  Akıl Çağı’nın gerçek kurucusu olarak kabul edilmiştir. Ona göre insan beyni boş bir levhadır. 


Zihinde doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Zihin doğduğunda bomboştur. İnsan ancak öğrenerek beynini doldurabilir ve yeni şeyler öğrenebilir. Yani beynimizi geliştirmek için yeni bilgiler öğrenmek gerekir. Örneğin;  Turuncu bir duvara baktığınız varsayalım. Baktığınız duvar tuncu renktedir. Bu duvarı kaldırmak ve duvarı beyaz görmek deneyimsel açıdan mümkün değildir fakat duvarın turuncu olduğunu söyleten turuncu renk söylemi deneyimsel yol  ile öğrenilmiş ve kazanılmıştır. İnsan doğuştan bir rengin turuncu olduğunu bilemez. Bu ancak öğrenme ve deneyim yolu ile gerçekleşir.


 John Locke'ye  göre hiçbir insanın bilgisi edindiği deneyimin ötesine geçemez. Yani beyin deneyimleyerek doldurulur ve yeni bilgiler beyne yerleşir. Doğuştan insan beyninde bilgiler yerleşmiş değildir. Bu ancak deneyimler yolu ile kazanılabilir. Bunun içinde insan aklını kullanmalı, aklı ile deneyim yaşayarak yeni bilgilere ulaşabilir denilebilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme