Okuduğunuz Bir Kitabı Tanıtınız (Dedemin Bakkalı) (2. Yazımız)

 

Okuduğum Bir Kitabı Tanıtınız (2. Yazımız)


Yakın zamanda Şermin Yaşar adlı yazarımın Dedemin Bakkalı ve Dedemin Bakkalı Çırak adlı iki kitabını okudum. Kitaplar birbirini tamamlayan kitaplardı. Dedemin Bakkalı kitabında küçük bir kızın girişimci, yenilikçi, cin fikirli, yardımsever, bencil olmadığına dair bilgiler veriliyor ve kızın dedesinin bakkalında geçirdiği günlerden ve anılardan oluşan harika bir kitaptır. Yetişkinlerin çocukları anlamadığını ve çocukların en gıcık olduğu soru  büyüyünce ne olacaksın sorusunu sürekli sorduklarını anlatıyor küçük kız. Ayrıca mahallede yer alan teyzelerden, ablalardan bahsediyor. Kahramanız akıllı ve çalışkan bir kız ama bazen yaramazlıklar da yapmaktadır. Sürekli nasıl daha iyi para kazanırım ve nasıl bakkala yenilikler getiririm düşüncesinde olan  ama onu düşüncesine fazla önem vermeyen yetişkinler vardır ve bu da kahramanımızı üzmektedir.

 

Yetişkinlerin sözleri ve davranışları arasında tutarlılık olmadığından bahsedilmektedir. Mesela yetişkinler yalan söylemek ayıp derler ama kendileri yalan söyler, kimsenin arkasından konuşulmaz derler ama kendileri konuşurlar, beş dakikaya geliyorum derler ama bir saatten aşağıya gelmezler. Küçük kahramanımız burada yetişkinler hakkında, çocuklar hakkında bilgi vermektedir. Bakkaldaki ürünleri zengin olanlara daha pahalı yoksul olanlara da daha ucuza satmaktadır. Böylece kendi kafasından adalet dağıttığına inanmaktadır. Dedemin Bakkalı Çırak kitabında da konu aynı şekilde ilerlemeye devam etmektedir. Mesela kahramanımız vişneli sodanın mucidinin kendi olduğunu söyler ve dedesinin onun zamanında sözünü dinlemediğini ama artık vişneli sodayı başkalarının yaptığını söyler. Kitapta bakkala o gün fazla kişi gelmediyse kahramanımız buna Herkesin Tok Günü sloganı ile cevap verir. Dedemin Bakkalı kitabı gerçekten çocukların da yetişkinlerin de okuması  gereken keyifli bir kitaptır.

 

Kitabı bir solukta okudum ve okurken de çok güldüm. Bazen duygulandığım anlarda oldu. Kitapta bakkalı bekleyen Saddam adlı köpekten de bahsediliyor. Saddam'ın peynirleri nasıl yalayıp yuttuğu anlatılıyor. Küçük kızımı tuz ruhu isteyen müşteriye yemek tuzu gönderip ruhu arkadan gelecek diyen bir kızdır. Kızımız Afrikalı çocuklara yardım göndermek için arkadaşlarının ellerinden kandil yiyeceklerini toplayan gözü açık biridir. Yetişkinler yüzünden icatlarını yapamayan biridir. Çocukların yetişkinlerle iletişimde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan harika bir kitaptı.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme