30 Yıldır Çocuğu Gibi Baktığı Ağacı Kesilen Adamın Belediyeden Aldığı Efsane İntikam

 

30 Yıldır Çocuğu Gibi Baktığı Ağacı Kesilen Adamın Belediyeden Aldığı Efsane İntikam

 

Bu hikayede yaşlı bir  adamın, doğaya, yeşile, ağaçlara ne kadar fazla değer verdiğini, insanlığın hala yaşadığını, insan olmayanların, vicdansız olanların, doğa dostu olmayanların da var olduğunu göreceksiniz. Yaşlı adamın intikamı ise çok asilce olacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan yaşlı bir adamın otuz yıl boyunca baktığı ve büyüttüğü ağaç, belediye yetkililerince kesilmiştir. Ağacın kesilme sebebi de basit bir savunmadır: Ağaç köklerinin kaldırıma çıkması gerekçesi ile ağaç kesilmiştir denilir. Bunun üzerine yaşlı adam belediye başkanına şu anlamlı mektubu yazar:


 Merhaba sayın Belediye Başkanı.


Bugün size bu mektup sayesinde ölüm,  yeniden doğma ve intikam üzerine bir öykü anlatacağım. Üç yıl önce bu  günlerde başkanlık  yaptığınız şehrin belediyesi, evimin önüne büyüyen ve tam otuz yaşında olan ağacı kesme kararı aldı. Bunun tek sebebi ise  ağaç köklerinin kaldırımın üzerine çıkmasıydı. Bu aslında gerçek bir sorun bile değildir. Bu yetmezmiş gibi üstelik ağacın bakımını düzenli olarak kendim yaptığım ve evimin önünde olmasından dolayı, ağacın kesim masraflarını bile kanun gereği bana ödettiniz. O ağaca çocuğum gibi baktım, ve hep çok sevdim. Gerektiği zaman gübresini verdim, zararlı böceklerden korumak için ilaç verdim, bir fide şeklindeyken dik durması için elimden gelen her türlü bakımı yaptım. 


Bu ağaç zaman içinde büyüdü ve çok güçlü, çok güzel bir ağaç oldu. Bu ağaçla çocuğu kendi ayakları üzerinde durmaya başlayan bir baba gibi gurur duyuyorum. Ben bu dünyadan gittikten sonra bile, arkamda benden hatıra kalan canlı ve yaşayan bir hatıra bırakmanın verdiği mutluluk ile yaşamımın son demlerini yaşıyordum lakin sizler nedeni olmayan bahaneler ile, çocuğum gibi koruduğum, büyüttüğüm ağacımı öldürdünüz. Bununla da kalmadınız ve ağacı kesenin masraflarını bile bana ödettiniz.

 

Ve başkan, işte bugün intikam vakti!


Siz benim ağacımı kestikten beş ay sonra yani günümüzden iki yıl yedi ay önce şehrin yetkisi altındaki farklı yerlerine kırk beş adet Redwood Kaliforniya Çamı ve seksen iki tane dev Sekoya ektim. Bu ağaçları bilmiyor olabilirsiniz, fakat bu ağaçların özelliği devasa boyutlara ulaşmaları ve boy atmaya başlamadan önce toprağa sıkı sıkı kök salmaları. Yani siz bu mektubu okuduğunuz bu günlerde dışarıdan küçük gözüken o ağaçlar yerin altına doğru on metre uzunluğunda kök saldılar bile.


Önümüzdeki aylarda ise mevsimleri geldiği için akıl almaz bir hızla uzamaya başlayacaklar ve uzunlukları yetmiş metreye kadar ulaşacak. Siz o gün önemsiz görebileceğiniz bir sorunu kendinize vazife edinip ağacımı yok etmiştiniz. Bugün ise belediye denetimi altında olan, yerlerde yüzeye yakın devasa ağaçlar büyümekte ve bu ağaçları benim ağacım gibi kolayca sökemeyeceksiniz. Bunu yapmaya başlasanız bile her birini kökünden sökmek size bir servete mal olacaktır.


İyi günler Sayın Belediye Başkanı

 

 Sadece kökü kaldırıma taştı bahanesi ile kestiğiniz o ağacın, bugün size yüz ağaç olarak geri döndüğünün haberini vermek için bu mektubu iletiyorum ve hayatımın son günlerinde size ağaçlarla dolu bir şehir bırakıyorum. İşte bu da benim intikamım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme