Ağaçların ve Bitki Örtüsünün Canlılar İçin Önemi Nedir?

 

Ağaçların ve Bitki Örtüsünün Canlılar İçin Önemi Nedir?


Ağaçların önemine değinmeden önce ağaç ile ilgili Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözü beni çok etkiler: “Yeşil görmeyen gözler, renk zevkinden yoksundur. Burasını öyle bir ağaçlandırın ki, kör bir insan dahi yeşillikler arasında olduğunu anlasın.” Gerçekten de yeşil görmeyen gözler zevkten mahrumdur. Çünkü vatanı vatan yapan en önemli şeylerden biri de ağaçlardır. 


Ağaçlar olmadığı zaman doğanın görünümü güzel olmaz ve kurak ve çorak topraktan başka bir şey görmeyiz. Bunun için ülkemizin ağaca gereksinim duyan her toprağına fidanlar dikmeliyiz.Ağaçların ve bitki örtüsünün canlılar için önemi şunlardır:  şu açıdan çok önemlidir:  Ağaçlar ve bitki örtüsü  havayı temizler, sera etkisi ile mücadele eder,  oksijen üretir,  şehirleri, sokakları, meydanları temizler, enerji tasarrufu yapar, erozyonu önler,  gıda üretir,  ekonomik fırsatlar yaratır, depremden korur,  hayvanlar için yuva olur, toprağı korur, iklimi düzenlerler,  vb.


 Ağaçların ve bitki örtüsünün daha çok sayıda faydası vardır. Mesela ağaçların gölgesine oturur dinleniriz ve yazın aşırı sıcaklarından ağaçlar sayesinde kurtuluruz. Böylece serin bir havaya kavuşuruz. İşte tüm bunlar için ağaçları kesmemeliyiz, yeşil alanların daha çok olması için hep birlikte yeni ağaçlar dikmeliyiz ve o ağaçların bakımını ihmal etmemeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme