Eşek Ölür Semeri Kalır, İnsan Ölür Eseri Kalır Atasözünü Örneklerle Açıklayınız.

 

Eşek Ölür Semeri Kalır İnsan Ölür Eseri Kalır Atasözünü Örneklerle Açıklayınız.

 

İnsanlar ve hayvanlar arasındaki en temel fark insanlara Yüce Allah tarafından akıl verilmiş olmasıdır. Çünkü insan aklını kullanarak başarılı eserler ortaya çıkarabilir ve başarılı işlere imza atabilir. Hayvanlar ölüp gittiğinde bu dünyada onlarla ilgili bir şey kalmayacaktır. Çünkü hayvan dünyaya bırakacak bir eser yapabilecek donanımda yaratılmamıştır. Onlar sadece sevilmeye, korunmaya muhtaç olarak yaratılmış  sevimli, doğanın dengesini sağlayan canlılardır.

 

Oysa insana verilen akıl sayesinde insan birçok şey yapabilir. Mesela çok iyi çalışır, iyi bir yazar olur ve bıraktığı eserler ölümünden sonra bile okunmaya devam eder ve ölen kişi daima hatırlanır. Ya da  sağlam evler yapmış, sağlam binalar yapmış Mimar Sinan gibi ünlü ve dürüst mimarlar unutulmayacaktır çünkü geride bıraktıkları muhteşem eserleri onları ölümsüz kılmıştır. Başka bir önek ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. O bizlere cumhuriyet gibi büyük bir eseri bırakmış, akıl ve bilimi rehber edinmemiz gerektiğini söylemiştir.

 

 İşte eser bırakan böyle kimseler unutulmayacaktır ve kalplerde yaşamaya devam edecektir. Yardımsever insanlar, okul yaptıran, cami, yaptıran, huzur evi yaptıran  kısaca  insanlığa fayda sağlayan işler yaptıran kimseler daima  hatırlanacak ve onlar kalbimizde yaşamaya devam edecektir. Bunun içinde  atalarımız eşek ölür semeri kalır;  insan ölür  eseri kalır demiştir. Yani bu dünyadayken iyi işler yapmalıyız, geride iyi bir ad bırakmaya çalışmalıyız. İşte tüm bunları yaptığımız zaman insan oluruz ve insana yakışan miraslar bırakabiliriz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme