Atatürk Neden Bir Dünya Lideri Olarak Kabul Edilir Açıklayınız.

 

Atatürk Neden Bir Dünya Lideri Olarak Kabul Edilir, Açıklayınız.


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk çok yönlü bir lider olması dolayısı ile diğer liderlerden daha farklı bir konumdadır. Hem devlet adamı, hem asker, hem öğretmen, hem sanat ruhlu, hep spor ruhlu büyük bir adam olarak hayatını yaşamış, bilim ve fenni kendini rehber edinmiş, efsane bir kişiliktir. Onun dünya lideri olarak kabul edilmesinden en büyük etkenlerden bazıları şunlardır: O mecburi olmadığı sürece savaşın bir cinayetten ibaret olduğunu savunmuş ve bunun için de her zaman “Yurtta sulh, cihanda sulh”;  yani yurtta barış, dünyada barış ilkesini savunmuştur. Her zaman barıştan yana olmuş, savaşların hiçbir zaman insanlığa fayda getirmediğini söylemiştir. Bu yönü ile farklı bir liderdir.

 

O yıllarda dünya geneline baktığımızda kadına verilen fazla bir değer göremeyiz. Mustafa Kemal’in büyük bir lider olmasındaki en büyük etkenlerden biri de kadına verdiği değer, kadınlara verdiği haklardır.  Kadınlara kanun önünde eşit haklar verilmiştir. Kadın hakları ile kadınlarımız her alanda başarılı çalışmalar yapmış, önemli işlere imza atmış ve adını dünyaya duyurmaya başlamıştır. Birçok ülkeden daha önce kadınlara verilen haklar sayesinde kadınlarımız yüceltilmiş, hak ettiği yerlere gelmiştir. Hatta onun kadınlar ile ilgili şu sözü de diğer liderlerden onun farklı olduğunu gösterir: "Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar."

 

Mustafa Kemal Atatürk bağımsızlık mücadelesini başlatarak ülkesini düşmanlara teslim etmemiş ve ülkemizi bağımsızlığına kavuşturarak diğer esir milletlere örnek olmuş bir liderdir. Osmanlı Devleti'ne dayatılan Sevr Anlaşmasını kabul etmemiş, bağımsızlık ruhu ile yanıp tutuşmuş ve dediğini yapmış bir liderdir. O hayallerini hayalde bırakmayan, gerçeğe döken bir, uygulamaya geçiren büyük bir insandır. Yine baktığımızda dünyada hiç bir liderin ondaki çocuk sevgisine sahip olmadığını söyleyebiliriz. 


O ülkesinin çocuklarını düşünecek kadar hassas bir ruha sahip, yurtta barış dünyada barış diyecek kadar evrensel bir ruha sahip dev bir lider, iyi bir dehadır.  Ülkesine her alanda yeniliği getiren, eğitime, sanata, kültüre her şeye önem veren büyük bir liderdir. Onun için Mustafa Kemal Atatürk çok ama çok farklı bir insan olarak hayatımızda rol oynamıştır. Bill Clinton'ın şunları yazmasının bir nedeni var:
"Shakespeare yazdı, Einstein düşündü, Atatürk inşa etti." İşte Atatürk bunun için çok önemli bir liderdir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme