Deprem İle İlgili Konuşma

 

Deprem İle İlgili Konuşma


Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak yeryüzünü sarsmasına deprem denir. Deprem, toprak üzerindeki yapıları yıkarak can ve mal  kaybına  yol açacak kadar şiddetli olabilir. Bugün bilimsel olarak depremlerin etkilerinden korunmamızı sağlayacak bilgi ve araçlara sahibiz fakat  deprem ne yazık ki ülkemiz  dahil birçok ülkede can ve mal kaybına neden olmaya devam etmektedir. Bunun temel nedeni, kentleşme ve yapılaşmada temel ilkelere uyulmamasıdır.


Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım.


“Deprem öldürmez, bina öldürür.”  diye bir giriş yapmak istiyorum. Çünkü depremin çok şiddetli olduğu ülkelerden biri de Japonya’dır. Orada da deprem olmakta ama bizim ülkemizdeki gibi aşırı can kaybı ve mal kaybı yaşanmamaktadır.  Binaların iyi yapılmaması, evi yapan kimselerin, evin yapılmasına onay veren kimselerin, işlerinin ehli olmaması, yani dürüst ve güvenilir insanlar olmaması insanlarımızın canına mâl olmuştur. Bunun en yakın örneği ise Şubat depremidir. 


6 Şubat 2023 yılında ülkemizin on bir ilinde yaşanan deprem binlerce insanımızın canını aldı, binlerce insanımızı yaralı bıraktı. Yetimler, öksüzler kaldı. Çocuklarını kaybeden ana ve babalar kaldı geride. Geride kalan büyük bir yaraydı, acıydı, özlemdi.  Geride yıkık dökük hayaller, kavuşulmayan aşklar kaldı ne yazık ki. Canlarımız gitti, canlarımız yandı ve giden canlar ne yazık ki bir daha geri dönmeyecektir. Binaların çürük yapılması, binaların hasarlı olması insanlığın utanç durumunu gösterdi tüm dünyaya.

 

 İnsan canına zerre kadar önem vermeyen kimselerin zalimlikleri yüzünden bugün birçok insanımız hayatta değil. Bu suç hepimizin suçu aslında, bu günah hepimizin günahı. Ülkemizde ilk olarak ahlaklı insanların yetişmesi, ahlaklı mühendislerin, mimarların, müteahhitlerin yetiştirilmesi gerekir. Ahlaka önem verilmezse sonuç da ne yazık ki böyle olur. İşini ehli ile yapan insanlar ev yapmalı, binalar yapmalıdır. Yoksa yine bir deprem olursa gidecek olan canlarımızdır. Deprem çok şey götürdü bizden. 


Önlem alınmazsa aynı acıları yine yaşamaya devam edeceğiz. Bu acıların bir daha yaşanmaması için daha kaç deprem olması gerekiyor sorarım size? Bir an önce devletin bu konuya el atması gerekir ve üzerine düşeni yapması gerekir. Depremde hayatını kaybeden canları rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. Umarım ülkemiz bir daha böyle acılara şahitlik etmez ve herkes aklını başına alır. Anlatacaklarım bu kadardı . Dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme