Az Tamah Çok Ziyan Getirir Sözü İle Kompozisyon

 

Az Tamah Çok Ziyan Getirir Sözü İle Kompozisyon

 

Açgözlülük etme, daha fazla mal edinme tutkusu içinde olmaya tamah denir. Elindekilerle yetinmeyip daha fazlasını isteyen hırslı kişi elde ettiğinden daha fazlasını yitirir. Bunun için de atalarımız az tamah çok ziyan getirir der. İnsanoğlunun gözü nedense bir türlü gözü doymaz. Hani Sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed demiş ya “ İnsanoğluna bir dünya dolusu altın verin , gözü doymaz, ikincisini ister.” Gerçekten de öyledir.

 

Her insan olmasa da çoğu insanın gözünü mal kazanma hırsı bürümüştür. Hep daha fazlası, hep daha fazlası. Onun için de insan ancak ölünce mal hırsı biter. Oysa insana yakışan olgun olmak, dünya malına kendini kaptırmamaktır. Örneğin; kimi insanlar daha fazla mal kazanmak için, daha fazla parası olsun diye  hiç bilmediği, resmi olmayan yerlere para yatırır ve oradan daha fazla para alacağını umar. Oysa ne olduğu belli olmayan yerler o kişinin elindeki mal varlığını da yok edebilir. Yakın zamanda ülkemizde yaşanan futbolcuların durumu gibi. Maddi durumu çok iyi olan futbolcular aza tamah etmediği için daha fazla para kazanmak için elindeki paralarını resmi olmayan yerlere yatırıp büyük hayal kırıklığına uğramışlardır.

 

Paraları elinden kayıp gitmiştir. İşte bu durum  gözün aç olması ile ilgilidir. Gözün doymaması ile ilgilidir. Şatafat, gösteriş, lüks yaşam aslında insanların tamah etmemesi ile ilgili bir durumdur. Böyle olmamak için elimizdekilerle yetinmesini bilmeli, helalinden para kazanmalıyız. Zor durumlara düşmemek için elimizdekilerin kıymetini bilelim, açgözlülüğü bırakalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme