Bir Doğa Olayı Seçerek Bu Doğa Olayının Nasıl Meydana Geldiğini, Sonuçlarını ve İnsanlar Üzerindeki Etkilerini Anlatan Konuşma Hazırlayınız.

 


Bir Doğa Olayı Seçerek  Bu Doğa Olayının Nasıl Meydana Geldiğini, Sonuçlarını ve İnsanlar Üzerindeki Etkilerini Anlatan Konuşma Hazırlayınız.

 

Şimşek, kar, yağmur, dolu, deprem, çığ, fırtına, hortum, toprak kayması  sel vb gibi olaylar doğa olayları olarak adlandırılır. Benim hazırlandığım ve konuşma yapacağım doğa olayı ise seldir.

Sevgili Öğretmenim, değerli arkadaşlarım,


Sel;, suyun bir noktada yükselmesi veya başka bir yerden gelmesi sonucu oluşan ve belirli bir bölgeyi su altında bırakan ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir. Selin en büyük nedeni kuvvetli yağışlar, drenaj kanallarının tıkanmasıdır.  Yağmur çok fazla yağdığı için yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu  seller oluşur. Sel en fazla nehir yataklarında oluşur. Selin gelmesi ile insanların yaşamı da tehlikeye girer. Çünkü günümüzde çarpık kentleşmenin etkisi ile  dere yataklarına gecekondu evleri yapılmıştır. Sel bir anda geldiği zaman önce bu dere yataklarındaki evleri yerle bir eder ve oradaki insanlara, insanların mallarına zarar verir. Böylece can kaybı ve mal kaybı yaşanır.

 

Yakınlarını kaybeden, mallarını kaybeden insanlar bu durumdan kötü etkilenir ve psikolojik açıdan  kendilerini çok kötü hissederler. Kendilerini boşlukta hisseden insanlar selin etkilerini uzun yıllar unutamazlar. Bir anda gelen sel her şeylerini yerle bir etmiş, yakınlarını almıştır. Onun için böyle insanların yerine kendimizi koymalıyız, onları anlamaya çalışmalıyız ve onlara elimizden geldiği kadar yardım etmeliyiz. Yukarıda da söylediğim gibi çarpık kentleşme sonucu dere yataklarının gecekondulaşma bölgesi haline gelmesi, ağaçlandırılması, doldurulması veya nehir yataklarının değiştirilmesi sonucu her yıl ülkemizde büyük mal ve hatta can kayıplarına rastlanmaktadır. Örneğin 2021 yılında ülkemizin Kastamonu ilinde yaşanan sel felaketi  bunun en güzel örneğidir.

 

Selin gelmesi ile can ve mal kaybı yaşanmış ve  bu durumda hepimiz derinden sarmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde devam eden aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketi bir de üzerine  toprak kayması olunca durum daha da vahim bir hâl almıştır.  olmuştur. Yaşanan bu felaketlerden dolayı Kastamonu'da 60, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetmiştir. Böylece felakette toplam can kaybı 70 kişi olmuştur. Bu acıların bir daha yaşanmaması için her türlü önlem alınmalıdır. Can ve mal kaybı yaşanmamalıdır. Dere yataklarına evler yapılmamalı, belediyeler siyasi rüşvet için insanların canı ile oynanamamalıdır. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlara teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. çukur alanlara bodrum yapılmamalıdır. Kanunlar hakkı ile uygulanmalı ve kimseye özel iltimas geçilmemelidir. İnsan yaşamı her şeyin üstünde tutulmalıdır. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme