Geçmişinden Ders Almayan Geleceğine Bakamaz Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

Geçmişinden Ders Almayan Geleceğine Bakamaz Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

İnsan geçmişinden ders almalıdır. Bunun için yaşadığı ülkenin, vatanının tarihini iyi bilmelidir. Tarihini bilmeyen kişi geleceğine yön veremez. Onun için ilk olarak iyi bir tarih bilgisine sahip olmalıyız. Kendi geçmişimizi öğrenmeliyiz, geçmişimizde yapılan hataların ne olduğunu anlamalıyız ve aynı hataları tekrar etmemek için daha dikkatli olmalıyız ve daha çalışkan, daha üretken insanalar olmalıyız.

 

Toplumlar için tarihten ders almak gerekir burada da en büyük görev devletin başındaki yöneticilerindir. Yöneticiler tarihini iyi bilmeli, halk tarihini iyi bilmelidir. Bireyler için ise kendi özel yaşamında yaptığı hatalardan derç çıkarılması en doğru olur. Örneğin; girdiğimiz deneme sınavından daha önce çok düşük netler yapmış olabiliriz. Geçmişte yaptığımız hatalara bakmayıp, çalışmaya da devam etmiyorsak yakın zamanda olacak olan deneme sınavından yine başarısız oluruz. Çünkü bir önceki deneme sınavında aklımızı başımız almamışız.

 

Yani çalışmamışız. Yanlışlarım neler, o yanlışların doğru cevabı nedir, bir daha aynı yanlışları yapmamak için daha iyi çalışma gerekir gibi çözüm yollarına başvurmadıysak sonuç yine başarısızlık, yine hüsran olacaktır. Onun için geçmişten ders almalıyız ve daha iyi çalışmalıyız. Daha çok derslerimize kendimiz vermeliyiz ve aynı başarısızlık duygusunu yaşamamalı, başarı duygusunu tatmalıyız.  Mevlana bununla ilgili şöyle bir söz söyler: “Asla geçmişte yaşama ama geçmişten ders al.”  Onun için geçmişten de ders almalıyız, daha akıllı, daha bilinçli kimseler olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme