Tutumluluk, İsraf, Yerli Malı, Kumbara, Biriktirme Kelimeleri İle İlgili Hikaye

 

Tutumluluk,  İsraf, Yerli Malı,  Kumbara, Biriktirme Kelimeleri İle İlgili Hikaye


Yerli Malı haftası yaklaşıyordu. Öğretmenimiz hepimize herkes evden bir şey yapıp getirirse, hem çeşidimiz çok olur, hem de renkli bir yerli malı haftası geçiririz çocuklar demişti. Biz de çok sevinmiştik. Çünkü yerli malı demek parti demek, her istediğimizden doyasıya yemek demekti. Okul çıkışı eve gittim ve anneme yerli malı haftası için bir şeyle hazırlayalım dedim. Annem seve seve kızım diyerek bana sarıldı. Arkadaşım Büşra yaprak sarması, Meliha kek, Burak yaş pasta, Mehmet ise poaça yapacaktı. Diğer arkadaşlarımın ne yapacağını bilmiyordum ama ben de annemle birlikte renkli bonibon şekelerinden oluşan kurabiyeler yapacaktık. Çok mutlu olmuştum. Çünkü yerli malı bizim kültürümüze ait bir gelenekti ve hepimizi bir araya getiriyor, bize yardımlaşmayı, dayanışmayı ve tutumlu olmayı öğretiyordu.  Bir hafta çabucak geçti ve o gün geldi.

 

Sabah erkenden kalktım ve annemle yaptığımız kurabiyeleri ve diğer  malzemeleri çantama koyduk ve okul yolunu tuttum. Herkes getirdiğini masaya dizmişti ben de koydum. Daha sonra yerli malı başladı. Hepimiz getirdiklerimizden yedik ve artan yiyecekleri de çantalarımıza koyup çöpe atmadık. Çünkü yerli malı demek tutumluluk demek, israf etmemek demekti. Onun için arkadaşlarımızla getirdiklerimizi değiştirip hepimizin değişik türden yiyecekleri oldu. Yemek artıklarını da okulun çevresinde bekleyen kedilere verdik ve böylece hiçbir şey israf olmadı.  Hem sevindik hem de harika bir gün geçti.

 

Eve vardığımda babam da bana para verdi ve dedi ki “Madem bugün yerli malı haftası o zaman beden sana harçlık var.” dedi ve bir sürü bozuk para verdi ve paralarımı kumbarama koydum. Onları biriktirecektim. Çok mutlu bir gündü benim için. İyi ki yerli malı vardı. Ne güzel sözdü  “Yerli malın Türkün malı herkes onu kullanmalı “ dedim kendi kendime ve  uykuya geçtim. Sabah uyandığımda anneme gördüğüm rüyayı anlattım. Annem de ne gördün kızım dedi. Ben de anne bir kamyon bozuk param olmuştu dedim ve annem de bastı kahkahayı ve öptü beni yanağımdan. Şimdi okula gitme vakti ve okumaya devam….

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme