Geçtiğimiz Yıl Covid 19 Pandemisi Dünya Genelinde Etkili Oldu Bu Konuda Düşünceleriniz Nelerdir Pandemi Dönemi Size Neler Ögretti?

 

Geçtiğimiz Yıl  Covid 19 Pandemisi Dünya Genelinde Etkili Oldu Bu Konuda Düşünceleriniz Nelerdir Pandemi Dönemi Size Neler Ögretti?  

 

Korona virüs hastalığı 2019 (COVID-19);   Şiddetli akut solunum sendromu korona virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk vaka   Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan  kentinde  Kasım ayında ortaya çıkmıştır. Televizyonda yolda gördüğümüz insanların bir anda yere düşüp düşüp ölmesini, baygınlık geçirmesini izlediğimizde gülüp geçiyorduk ve bunun bir efsane olduğunu söylüyorduk ta ki ülkemize de bu salgının girmesi ile olayın hiç de komik bir tarafının olmadığını  nice kayıplar vererek anladık. Acı olaylara, acı kayıplara  acı bir şekilde şahit olduk. Korona virüs  o zamandan bu yana yayılmaya devam etmiş ve dünya genelinde pandemiye neden olmuştur. Ancak bu pandemi geçtiğimiz yıl birçok ülkede sona ermiştir. Dünyada çok sayıda insan bu virüs yüzünden yaşamını kaybetmiştir.

 

Virüsün en önemli belirtileri şunlar olmuştur:  Ateş, öksürük, yorgunluk, vücuttaki kemiklerin aşırı bir şekilde ağrıması ve ağrıyı her yerinizde hissetmek,  nefes almada zorluk, koku alma duyusunda sıkıntılar yaşama, tat alma duyusunda kayıp vb gibi belirtileri vardır. COVID-19 genellikle, solunum yoluyla bulaşmaktadır; enfekte kimsenin öksürmesi, hapşırması, konuşması veya nefes alması ile bulaşabilir. Bizim ülkemizde insanlarla sarılmayı, tokalaşmayı, birbirine yakın oturmayı çok sevdiği için bu virüs insanların birbirleri ile aralarına zorunlu olarak mesafe koydurmayı sağlamıştır.  Evlerimizden çıkmamak, yakınlarımızla yakın temas kurmamak, yeri geldiği zaman işimize gitmemek ve evde hapishanede gibi yaşamak, çocukların eğitimden mahrum kalması birçok sosyal ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kimi insanlar virüsten dolayı işinden çıkarılmak zorunda kalmıştır. Ülke ekonomisi de salgından dolayı olumsuz etkilenmiştir. Hastaneler dolmuş, taşmış  ve çok vahim tablolar ortaya çıkmıştır. Dünya olarak içler acısı bir duruma düştük ve ders almamız gereken çok şeyler yaşadık. İnsanlar birbirlerinden hızla uzaklaşmaya, yakın temas kurmamaya dikkat etmeye başlamışlardır. Bu virüs kronik hastalığı olanların canını almış, genç, yaşlı, çocuk ayrımı yapmamıştır. Canlarımız yanmış, üzüntülerimiz ve endişelerimiz artmıştır.

 

Sevgili Öğretmenim,

Pandemi dönemi bana çok şeyler öğretmiştir. Sağlığın her şeyden daha önemli olduğunu, gereksiz şeylere kafamı takmanın boş bir uğraş olduğunun farkına vardım. Yakın akrabalarım bu virüs yüzünden hayatını kaybetti, çok yakın akrabalarımdan ise entübe olan oldu ve buna  o yıllarda çok üzüldüm ve kendimde de panik atak belirtileri oluşmaya başladı. Kötü bir haber alacağım korkusu ile zihnim allak bullak olmuştu. Anneme, babama, kardeşlerime bir şey olura ben nasıl yaşarım diye paniklemeye başladım ve kalbim hızlı hızlı çarpmaya başladı, korkularım arttı ve kendime gelmem uzun bir süre oldu.  Bu salgın başlamadan iki yıl önce ağır bir zatürre geçirdiğim için bu  salgına yakalanırsam kesin ölürüm endişesi içimde sürekli devam etti ve çok şükür ki bana virüs bulaşmadı. Bu salgın bana sevdiklerimin ne kadar kıymetli olduğunu anlattı. Sevdiklerimizi onlar yaşarken daha çok sevmeliyiz, sevgimizi onlara göstermeliyiz ve ufacık sorunlar yüzünden onları üzmemeliyiz, kimsenin kalbini kırmamalıyız. Çünkü yarına çıkacak zamanımız olmayabilir hatta bir saniye sonramızın bile garantisi yok. Okulumu, öğretmenlerimi, arkadaşlarımı çok özledim. Bazı zamanlar okula gitmek istemezdim ve hep evde aylak aylak yatmak isterdim. İşte bu dönemde devamlı yatmanın, boş olmanın ne kadar kötü olduğunu anladım.

 

Doğa ile iç içe olmanın önemini, temiz havanın, temizliğin önemini anladım. Keşke bir müstakil evimiz olsaydı da onun bahçesinde oturabilseydim dedim ve buna çok üzüldüm. Çünkü müstakil evi olanlar dışarı çıkabiliyor ve en azından bizden daha şanslı olabiliyorlardı. Apartmanda yaşadığımı için komşularımıza gitmemek beni çok üzdü ve onlarla eskisi gibi sohbet etmeyi özledim ve onların çocukları ile oynamayı özledim. Kısacası eki hallerimizi özledim ve şikayet ettiğim ne varsa hepsinin aslında ne kadar değerli şeyler olduğunu anladım. Şu anda aklıma gelenler bunlardı. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim sevgili öğretmenim. Umarım bir daha böyle salgınlar yaşanmaz ve umarım acı kayıplarımız olmaz. Bu arada dünyamızın başı sağ olsun,  Yakınlarını kaybeden dünya insanlarına da sabırlar diliyorum

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme