Yunus Emre’nin Hakkı Gerçek Sevenlere Cümle Âlem Kardeş Gelir Sözünde Anlatılmak İstenenler Hakkındaki Öznel Yorumlarınızı Detaylıca Yapınız.

 

Yunus Emre’nin Hakkı Gerçek Sevenlere Cümle Âlem Kardeş Gelir Sözünde Anlatılmak İstenenler  Hakkındaki Öznel Yorumlarınızı Detaylıca Yapınız.

 

Yunus Emre’nin insanlara bakış açısı şu şekildedir: O insana insan olduğu için değer vermek gerektiğini, Allah’ın yarattığı her insanın değerli olduğunu anlatmak istemiştir. Yüce Allah’ı gerçek anlamda seven, onun bizden isteklerini gerçek anlamda idrak eden kimselerin içinde evrensel insan sevgisi bulunur. Yani kişi insan ayrımı yapmaz. Kendinden farklı olan, düşüncesi farklı, huyu farklı, alışkanlıkları farklı insanlara karşı ön yargılı olmaz, onlara karşı nefret duygusu, kıskançlık beslemez.

 

Aslında Yaratılanı hoş gör Yaratandan ötürü anlayışı ile yakın olan bir cümledir bu söz. Allah’ı seven, Allah için bu dünyada çalışan ve bu dünyanın imtihan dünyası olduğunun farkında olan kimseler insana farklı açıdan bakmayı bilir, yani gönül gözü ile yaklaşır olaya. Kimseyi kimseden üstün görmez, kimseye siyah, beyaz ayrımı yapmaz, kimseye çirkin, güzel, zengin fakir ayrımı yapmaz. Önemli olan Allah’ın yarattığı insan olmaktır. Canlıların en şereflisi olarak yaratılmıştır insanoğlu. Mesela bir insan bizim dinimizden olmayabilir. Yolda kalmıştır, zora düşmüştür, hastalıklar içinde kıvranıyordur. Allah'ı seven kişi o insana yardım eder, elinden tutar ve acılarını dindirmeye çalışır. İşte  bu şekilde Allah'a yakın oluruz. İnsanı insan olarak gördüğümüz zaman, empati kurma becerisine sahip olduğumuz zaman. Bu kafir ölsün, onlar bizim dinimizden değil deyip haksızlığa, zulme  sessiz kalıyorsak işte burada insanlık suçu işliyoruz demektir. Allah2a yakın olmak ise duygulara sahip olmak, her insanı kardeş olarak görmek ve yardıma muhtaç olan mazlumlara yardım götürmekten başlar. Bizim dinimiz, bizim kültürümüz hoşgörü dini, hoşgörü kültürüdür.

 

 Allah seni insan olarak yarattıysa hangi ırktan, hangi ülkeden olduğun önemli değildir. Bunun için insanlara karşı  hoşgörülü olmalıyız. Bizden farklı kültürde olan insanları hor görmemeliyiz, kibirli olmamalıyız. Alçakgönüllü olmalıyız. Ancak bu şekilde Yüce Allah’ı daha iyi anlamış olur ve ona daha yakın olmuş olur ve onu gerçek anlamda seven kullarından olabiliriz. Bunun için dünyada barışı yaymalıyız. Kardeşlikten yana olmalıyız. Kötülüklerden uzak durmalıyız ve ayrımcılık yapmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme