Güven Duygusunun Oluşturulmasında, Sözünde Durma ve Emanete Sahip Çıkmanın Gerekliliği Hakkında Bilgi Veriniz.

 

Güven Duygusunun Oluşturulmasında, Sözünde Durma ve  Emanete Sahip Çıkmanın Gerekliliği Hakkında Bilgi Veriniz.

 

Hayatta ne olursa olsun insanlara hemen güvenmek akıllıca bir şey değildir.  Çabuk güvenen kimseler  en ufak bir olumsuz olayda da çabuk yıkılıverirler. Bunun için hemen güvenmemek gerekir. Çünkü güven yıllar alan bir şeydir Belki ilk tanıştığınız bir insan çok güvenilir bir insan olabilir ama bunu da zaman içinde öğrenirsiniz. Ya da yıllardır güvenebileceğim arkadaşım, dostum dediğiniz kişi sizin en zor anınızda sizi yalnız bırakan ve en büyük kötülüğü size yapan ve sizi hayal kırıklığına uğratan kişiler olabilir. Güven duygusunun oluşturulmasında en büyük etken verilen sözü yerine getirip getirmemekle ilgili bir durumdur.

 

Yani sorumluluğunu aldığın, sözünü verdiğin bir işi yapman ve insanları hayal kırklığına uğratmamandır güven. Sana verilen emanete sahip çıkman ve ona hıyanet etmemendir. Güvenilirliği ile tanınan en büyük insan sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa'dır. Çünkü düşmanları bile onun ne kadar güvenilir biri olduğunu söylemiştir. İslam   öncesi dönemde Kâbe hasar görmüş ve yeniden yapılmıştır. Bu inşaat sırasında Hacer-ü'l Esved'in kimin tarafından yerine yerleştirileceği ve bu onurun kime ait olacağı kabileler arasında paylaşılamayan bir onur konusu olmuş ve bu sorun  Hz Muhammed’in  hakemliği ile çözülmüştür. Çünkü ona olan güven tamdı. Çünkü Muhammedü'l Emin yani güvenilir, el emin insandı.

 bunda dair çok da örnek vardır.  Sözünde duran insanlara her zaman güvenilir ve o insanlara karşı saygılı olunur. Toplum içinde böyle insanlar elle gösterilir ve böyle kimseler ile muhabbet edilmek istenir. Çünkü bunlar sözünün eri olan, yiğit ve dürüst kimselerdir. Güvenilir insanlar kendilerine özsaygısı olan, yüreğinde merhamet duygusu olan, empati kurma becerisine sahip olan kimselerdir. Böyle olunduğu zaman Allah katında da değerli oluruz ve  sevap kazanırız. İnsanlar da bize her zaman güvenmeye devam eder.

 

Peygamber Efendimizin de güven ile ilgili şu sözleri çok önemlidir: “Hıyanet ile emanet bir arada olmaz.”  "Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. der Hz Muhammed. Yani güvenilir insan olmanın önemini anlatmıştır burada. İyi insan olmak için, vicdani rahat kimse olmak için verilen emanetlere sahip çıkmalıyız. İnsanları haya kırıklığına uğratmamalıyız. Yetim ve öksüzlerin hakkını yememeliyiz, onlara verilen şeyleri kendi malımız gibi kullanmamalıyız,  ve bizim olmayan şeylere el uzatmamalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme