Hangi Keşişin Öldüğünden Haberi Yok, “Vay Vartan!” Diye Ağlar Atasözünü Açıklayınız.

 

Hangi Keşişin Öldüğünden Haberi Yok, “Vay Vartan!” Diye Ağlar Atasözünü Açıklayınız.


İnsan her durumda ve  ortamda bildiği veya bilgi sahibi olduğu konularda konuşmalı, başka insanlara fikir vermeli, destek olmalıdır. İnsan, bilmediği, bilgi sahibi olmadığı bir konuda konuştuğu zaman büyük bir yanılgıya düşer. Bilmediği konularda yanlışa düştüğü zaman da toplum tarafından sevilmez ve kendini de  zor duruma düşürmüş olur.


 Bildiğimiz, yetkin olduğumuz konularda konuşmalıyız. Çünkü o zaman gerçekten topluma da fayda sağlamış oluruz. Kimi insanlar vardır ki olur olmaz her şeyde söz sahibi olurlar. Hani bir söz vardır ya bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz diye. İşte her konuda fikir sahibi olmamalıyız. Kendi bildiğimiz konularda söz sahibi olmalıyız ve bilgiçlik taslayıp sonrada yanlışa düştüğümüz zaman eyvah dememeliyiz. Bunun için de atalarımız Hangi keşişin öldüğünden haberi yok, vay vartan diye ağlar atasözünü kullanmışlardır. 


Atasözünün ne demek istediğini başta anlamayabilirsiniz ama içeriği açıklanınca daha anlaşılır bir hal aldığını düşünüyorum. Biliyorsak, uygulayabiliyorsak, faydalı olabiliyorsak ne mutlu ama bilmediğimiz halde boş keseden sadece konuşuyorsak insanların gözünde pek bir saygınlığımız kalmaz.

Not: Vartan kelimesi "zafer" anlamına gelir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme