İnsanlara Ön Yargılı Davranmak Niçin Doğru Değildir?

 

İnsanlara Ön Yargılı Davranmak Niçin Doğru Değildir?


İnsanlara ön yargılı davranmak onları tanımadan onlar hakkında kesin hüküm vermemize neden olur. Kendi dar kalıplarımız içinde bir insan hakkında kesin hüküm vermek ise insanlığa yakışmayan bir davranıştır. Tanımadan karar vermek, bir insanı dışlamak, aşağılamak kişinin henüz şahsiyet sahibi olmadığını, erdemli bir insan olmadığını gösterir. Ön yargı yüzünden daha başlamamış bir ilişki sona erer ve insanları gerçek anlamda tanıyamayız. 


Ön yargı olunca ortamda hoşgörü diye bir şey olmaz. Ön yargı;  insanlar arasında samimiyetin oluşmamasına neden olur ve arada soğukluk olur. Oysa ön yargılı olmadan insanları olduğu gibi kabul etsek, kimsenin geçmişte neler yaşadığını bilmeden o insan hakkında yorum yapmasak daha doğru olur. Böylece hem kimse hakkında kötü konuşmamış oluruz hem de kalbimizi yok yere kirletmemiş oluruz. Ön yargı; sevgi ve saygı ortamını yok eder, yabancılaşmaya neden olur, iletişim sorunları ortaya çıkar, hoşgörü olmaz, toplumda ayrışmaya neden olur, toplumsal çatışmaya neden olur, başka insanları yanlış tanımamıza neden olur. İnsanlara ön yargılı davranmamalıyız ve ön yargının ne kadar yanlış olduğunu şu sözle bir kez daha hatırlamalıyız:


“Şu dünyadaki çatışma, önyargı ve husumetlerin çoğu dilden kaynaklanır. Sen sen ol, kelimelere fazla takılma. Aşk diyarında dil zaten hükmünü yitirir. Aşık dilsiz olur .” der. Şems-i Tebrizi. Bunun için gelin yıkalım ön yargıları ve farklılıklarımızla zengin bir hazine olduğumuzun farkında olalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme