Sizce Doğadaki Diğer Canlıların Bizim Sevgimize İhtiyaçları Var Mı? Neden?

 

Sizce Doğadaki Diğer Canlıların Bizim Sevgimize İhtiyaçları Var Mı? Neden?


Doğa tüm canlıların ortak yaşam alanıdır. Elbette insana akıl veren Allah insanı canlıların en şereflisi olarak yaratmıştır ama insan aklını kullanarak kendisini iyi yola da kötü yola da sürükleyebilir. Yani merhametli olup canlılara iyi de davranabilir, merhametsiz olup cani davranışlarda da bulunabilir. Oysa doğadaki tüm canlılar Yüce Allah’ın bize emanetidir. Biz emanet olan, bizim sevgimize muhtaç olan hayvanlar, ağaçlar, bitkiler hepsi sevilmeye ve korunmaya layık olan canlılardır. Doğadaki canlıların bizim sevgimize ihtiyaç vardır. Çünkü her şey sevgi ile iyi olur, bir çiçek bile sevgi ile bakıldığında , bakımını güzel bir şekilde yapıldığında çok daha güzel ve canlı görünebiliyor. 


 Rahmetli Doğan Cüceloğlu annesi vefat ettikten sonra eve gelen üvey annesine pek ısınamamış ama ilk ısındığı anı şöyle anlatıyor:” Annem öldüğünde 10 yaşındaydım. Babam okuması yazması olmayan bir Yörük kadınıyla evlendi ve o kadın sapanla kuşa taş attığımı görünce bana, “Atma yavrum, kuşu vurma!” dedi. Annesini kaybetmiş 10 yaşındaki bir çocuğun öfkesiyle, “Ne var! Bannak gibi güpgüccük kuş!” dedim. “Canın büyüğü küçüğü olur mu? Allah her birine bir can vermiş. Vurma yavrum, günah!” dedi. Taşı atmadım ve yıllar sonra bu okuma-yazma bilmeyen köylü kadınının ne dediğini anladım. İyi olan cana saygılı davranmaktır, doğru olan taş atmamaktır, adil olan hem yaşamak hem de yaşatmaktır. 


İşte burada bize muhtaç olan canlılar vardır ve bizim onlara ilgi göstermemiz, şefkat göstermemiz gerekir. Bunu yaptığımız zaman insan oluruz, bunu yaptığımız zaman vicdan sahibi oluruz ve Allah’ın sevdiği bir kul oluruz. Doğadaki tüm canlıların sevilmeye, korunmaya ihtiyacı vardır. Onların da bu dünya üzerinde hakkı vardır ve onların yaşam hakkını elinden almak ise hem günahtır hem de insan onuruna yakışmayan, kötü ve çirkin davranıştır Onları sevmeliyiz ve onlarla iç içe yaşamalıyız. Dünya ancak bu şekilde daha iyi bir yer olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme