Öfke Problemi İle İlgili Konuşma

 

Öfke  Problemi İle İlgili Konuşma

 

Öfke aslında hayatta yaşadığımız sorunlar ile ilgili  verdiğimiz doğal tepkidir. İnsanın doğasında tepki vermek, öfkelenmek vardır. Bu normaldir ama öfke şiddete dönüşüyorsa, saldırganlığa dönüşüyorsa bu normal değildir. Öfkemizi konuşarak kontrol altına almasını bilmeliyiz. Kontrol altına alınmayan öfke birçok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Öfke; tehditlere karşı doğal ve içgüdüsel bir tepkidir.

Sevgili Öğretmenim,


İnsan öfkesini kontrol etmesini bilmelidir. Kontrolden çıkan öfke istenmedik olayların yaşanmasına neden olur. İş işten geçtikten sonra gelen pişmanlıksa bir işe yaramaz. Öfke kontrol bozukluğunun belirtileri şunlardır:  Sürekli kızgın hissedilmesi ve devamlı bir endişe hali olması, bireyin  çevresindeki kişiler ile sürekli tartışma, bağırma, çağırma hali, kin beslemek ve sürekli intikam alma düşüncesi, Öfkeliyken saldırgan olunması ya da saldırgan olmaya dair düşünülmesi, aileler tarafından kişinin öfkeli olduğuna dair bilgi alınması öfke kontrol bozukluğunun belirtileri arasında yer alır.

 

Sevgili Öğretmenim,

Öfke probleminin nedenleri ise şunlardır:

Zayıf iletişim becerileri, depresyon,  aile sorunları, stres, madde kullanımı ve alkolizm, yakın birini kaybetmenin verdiği sonucu oluşan yas durumu, ekonomik sorunlardır. Öfkenin nedenleri bilinip ona yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Asıl sebep nedir önce o araştırılmalıdır. Öfke kontrolünün sağlanması için kişi önce düşünmeli, sonra harekete geçmelidir. gevşeme becerileri geliştirilmelidir,  egzersiz yapılmalıdır,  kısa molalar verilmeli ve zamanın geçmesi beklenmelidir. Tüm bunlar yapıldığı zaman öfke problemi de zaman içinde ortadan kalkacaktır. Yeter ki bilinçli olalım ve anlık tepkiler ile başka insanlara zarar vermeyelim. Anlatacaklarım bunlardı. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme