İyi Niyet ve Hak Yememek İle İlgili Kompozisyon

 

İyi Niyet ve Hak Yememek İle İlgili Kompozisyon


“Niyeti kötü olanın attığı ok kendine döner.”  der Hz. Ali. Kimin kötülüğünü düşünüyorsak, kime kötülük ediyorsak bu yaptığımız her bir şey tekrardan bizim ayağımıza dolacaktır. Onun için insan kimseye karşı kötü niyetli olmalıdır. Kimsenin hakkını yememelidir. Adaletten, eşitlikten, dürüst ve güvenilir olmaktan yana olmalıdır. Herkes niyetinin ekmeğini yer  ve hiç kimse yaşattığını yaşamadan bu dünyadan ayrılmaz.


 Bize verilen şu kısacık ömürde insanlığın faydasına çalışmalıyız. Bize ihtiyacı olan insanlara yardım etmeliyiz. Kimsenin malını, mülkünü çalıp çırpmamalıyız. Özellikle de yetim ve öksüz hakkı yememeliyiz. Kendi alınterimizin kazancını yemeliyiz. İnsanların başarıları, sahip olduğu güzel şeyleri kıskanmamalıyız. İçimizde temiz bir ruh olmalıdır. İçimizdeki kötü şeytanı yani kötü düşünceleri içimizden söküp atmalıyız. Her zaman doğru, dürüst bir insan olmalıyız. 


Onurlu ve saygıdeğer biri olmalıyız. Örneğin; Bir iş yerinde memur olarak çalıyorsak kimseden rüşvet almamalıyız ve kimsenin hakkına girmemeliyiz. Ya da bir iş yerinde yüksek bir makamda isek yakınlarımıza kadro vermemeliyiz. Hak eden kimse ona kadro vermeliyiz. Çünkü adil olan ve doğru olan budur. Bunun için kul hakkına girmemeliyiz. "Kim birinin hakkını yediyse ahirette zor duruma düşmemek için o kişinin gönlünü alın, helalleşin. Borcu olan bir kişi cennete giremez."  der Sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme