Kul Hakkı Nedir, Kul Hakkı İle Zararlı Alışkanlıklar Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır? Belirtiniz.

 

Kul Hakkı Nedir, Kul Hakkı İle Zararlı Alışkanlıklar Arasında Nasıl Bir  İlişki Vardır? Belirtiniz.


İnsan sosyal bir varlık olduğu için toplum içinde yaşar ve gereksinim duyduğu çoğu şeyi de başkaları ile paylaşmak zorundadır. Toplu halde yaşamanın temel amacı; insanın mutluluğu, refahı ve güvenliği olup, birbirimize karşı ilişkilerimizde de uymamız gereken ahlakî ve kanunî kuralları içerir. Bu kurallardan birisi de kul hakkıdır. Kul hakkı; insanın can, mal ve namus gibi dokunulmazlıklarını korumaya yönelik ortaya çıkan bir haktır. 


Hırsızlık yapmak, dedikodu yapmak, yalan söylemek, iftira atmak, borcunu ödememek, küfürlü konuşmak kul hakkına girer. Zararlı alışkanlıklar ise sigara içmek, alkol kullanmak uyuşturucu kullanmak, insanların yüzüne gülüp arkasından konuşmak ve daha birçok zararlı alışkanlık vardır. Örneğin; Sigara içen bir aile bireyi kul hakkına girer. Çünkü aldığı sigara paketi ile çocuklarının rızkını yer. Sigara dumanı ile çevresindekilere zarar verir. Alkol alan kişi ise bilinçli olmadığı için ailesindeki kişilere zarar verebilir, onların canını yakabilir. 


Yani maddi ve manevi olarak kul hakkına girmek olur aslında. Kötü alışkanlıklar sevdiklerimiz ile güzel anlar geçirmemize neden olur ve onların üzülmesine neden olur. Bunun için e olursa olsun kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız ve sevdiğimiz kişilerin değerini bilmeliyiz. Ömrümüzü zararlı alışkanlıklar yolunda heba etmemeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme