Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Kitabında Geçen Özlü Sözler

 

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Kitabında  Geçen Özlü Sözler


Malavi'deki küçük köyleri kuraklığa teslim olduğunda William Kamkwamba  henüz on üç yaşındadır. Ailesi bütün bir senenin mahsulünü kuraklık yüzünden kaybedince herkesin ailesi gibi  gibi o da açlıkla tanışır. Hemen hemen  her gün   yatağa aç karnına girer, etrafındaki insanların açlıktan birer birer ölmesine şahit olur. Okunması gereken duygu yüklü bir kitaptır. Bir solukta okuyup bitirebileceğiniz ve çok şey öğreneceğiniz harika bir kitaptır.

 

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Kitabında Geçen Özlü Sözler şunlardır:

 

"Dünyanın çöp gördüğü yerde Afrika geri dönüşüm görür. Dünyanın işe yaramaz dediğine Afrika yeniden can verir."

"Ama çoğu zaman paramız olmazdı ve dolayısıyla öğleden sonralarını aç karnımızla hayaller kurarak geçirirdik."

“Uçamıyorsan koş, koşamıyorsan yürü, yürüyemiyorsan emekle...”

“Rüyalarınız onlara inandıkça büyürler, ta ki bir gün sizi de peşlerine takıp gerçek olana dek.”

“İlk kez anne ve babamın gerçekten acı çekerken gördüm ve bunu görmek beni bir büyünün yapabileceğinden çok daha fazla korkuttu.”


“Arkadaşlarınıza bir tuzak kurmayı planladığınızda... Bunu bir daha düşünün çünkü kurduğunuz tuzak sizin ayağınıza dolanır.”

“Dışarıdaki dünya ne kadar yabancı olursa olsun, kendimi ne kadar yalnız hissedersem hissedeyim, kitaplar bana evimi, mango ağaçlarının altında oturduğum zamanları hatırlatıyordu.”

“Bir gün coğrafya dersinde Bay Tembo bir dünya haritası açtı ve Afrika kıtasını gösterdi. Parmaklarımızı ülkemizin üzerinde gezdirdik ve dünyanın geri kalanıyla kıyaslandığında ne kadar küçük olduğunu görünce şaşırdım. Bütün hayatımın bu küçük toprak şeridinde geçtiğini düşünmek inanılmazdı. Haritaya bakarken, orada on bir milyon insan yaşadığını ve tam şu anda çoğunun yavaşça açlıktan öldüğünü hayal edemezdiniz.”

“Bana nedenini sormayın ama eşekler çok cesur hayvanlardır.”

“Akşam yedide kim yatar ki? Şey, size söyleyeyim: Afrika halkının çoğu.”

“Bugün yoksul olduğum için beni aşağılama. Geleceğin neler getireceğini bilmiyorsun.”

"Khamba ölmüş" dedim. İp zorlanmamıştı ve kıpırdamamıştı bile. O anda zihnimde korkunç bir düşünce belirdi. Khamba gidişimi gördüğünde, yaşama istediğini kaybetmişti. Yani onu ben öldürmüştüm.”

“Çünkü insan ancak iyi zamanlarda kötü günleri kabullenir.”

“Belki kitap okumak zihnimi meşgul edebilirdi.”

Babam, "Toprağı doğru dürüst kaz!" diye bağırdı. "Ama çok açım, baba." "Önümüzdeki yılın hasadını düşün, oğlum. Elinden gelenin en iyisini yap."

"Sadece zor olduğu için cesaretini kaybedip vazgeçme."


“Afrika' daki bu küçük yerde büyümemize rağmen, dünyadaki diğer bütün çocukların yaptığı şeyleri yapar, sadece biraz farklı malzeme kullanırdık.”

“Büyücülere saygı duy , oğlum. Ama asla unutma : Tanrı senin yanındaysa , onların senin üzerinde hiçbir etkisi yoktur.”

“Kitabı kapağına bakarak yargılama.”

"Önümüzdeki sene bize ne olacak, baba?" diye sordum. Babam iç geçirip, "Bilmiyorum, oğlum," dedi. "Ama en azından yalnız değiliz. Herkesin başında aynı dert var."

Bay Blessings, " Zorlandığını için moral bozmayı ve pes etmeyi sakın düşünme," dedi bana. "Yaptığın her işe yüreğini koyarsan eğer, başarı muhakkak gelecektir."

“Gerçek bir amacım ve planım olduğu için karşımda ne kadar büyük hazinelerin durduğunu artık görebiliyordum.”

 “Üzerine koyacak yemeğin olmadıktan sonra, mutfak masası ne işe yarardı ki?”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme