“Çağrılan Yere Git, Ar Eyleme; Çağrılmadığın Yere Gidip Yerini Dar Eyleme.” Sözü İle Kompozisyon

 

“Çağrılan Yere Git, Ar Eyleme; Çağrılmadığın Yere Gidip Yerini Dar Eyleme.” Sözü İle Kompozisyon


Toplum içerisindeki sosyal ilişkiler oldukça önemlidir. Bu nedenle yapılan davetlere çok önemli bir neden yoksa gitmek gerekir. Çünkü nezaket gereği çağrılan yere gitmek kişiyi daha değerli ve hatır gönül bilen kişi yapar. Çağrılan yere giden kimse  inceliğini göstermiş olur. Geleneğimize göre bir kişi çağrılmadığı yere giderse bu terbiyesizlik ve yüzsüzlük olarak yorumlanır.


 Bundan dolayı çağrılmayan yere asla gidilmemelidir. Çağrılmadığın yere gitmek pişkin insanların huyudur. Arsızlığından giderler ve böyle kimseler daveti yapan kişiler tarafından da değer görmezler ve  görmezden gelinirler. Çünkü çağrılmayan yere giden kişiye değer verilmemiştir. Eğer gerçekten değerli biri olsaydınız o davete mutlaka çağrılırdınız. Bunun için de atalarımız çağrılan yere git, ar eyleme; çağrılmayan yere gidip yerini dar eyleme demişlerdir. Asalında bu atasözünde insanın kendisine değer vermesi gerektiği  mesajı da vardır. Bir insan kendisini seviyor ve kendine değer veriyorsa çağrılmayan yere asla gitmemelidir.


Yani haddini bilmeli, kendini  toplum içinde küçük düşürmemelidir. Çağrılan yere gitmemek ise kibirli davranmaktır ve kibar olmamaktır. Tüm bunlara dikkat etmek gerekir. İşte o zaman daha bilinçli, daha nezaketli ve daha değerli biri olursunuz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme