İyi Söz Yılanı İninden Kötü Söz İnsanı Dininden Çıkarır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

İyi Söz Yılanı İninden, Kötü Söz İnsanı Dininden Çıkarır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

İnsanların duyguları ve düşünceleri karşısındaki kişinin iyi veya kötü sözleriyle şekillenir. Gönül alıcı, kalp kırmayan, okşayıcı sözlerle karşımızdaki kötü niyetli insanları bile doğru yola getirebiliriz ve onları yumuşatabiliriz. Sert ve kalp kıran sözler ise kişiyi sinirlendirir ve ölçüsüz davranışlara yönlendirir. Bu durumda kötü söz söylenen kişi çok öfkelendiği için öfkesine hakim olamaz ve gelenek, görenek, din, ahlak demez karşısındaki kişiye hak ettiği şekilde karşılık verir. Hem de misliyle. 


Bunun için kimsenin sabrını denememek, insanlara kötü kelimeler kullanmamak gerekir. Yoksa beklenmedik bir tepki ile karşılaşmak zorunda kalırsınız. Ne söylediğimiz değil nasıl söylediğimiz önemlidir. Söylenmek istenen şey kibarca anlatılmalıdır. Bağırarak, hakaretler ederek anlatırsak karşımızdaki kişi de boş durmayacaktır elbette. O da ağzına geleni bize söyleyecek ve böylece çirkin bir iletişim ortamı ortaya çıkmış olacaktır. 


Bu kötü durum da insanların arasının daha da kötü olmasına neden olacak, küslükler olacak, kin olacak, intikam olacaktır. Bundan dolayı atalarımız; İyi söz yılanı ininden; kötü söz insanı dininden çıkarır demiştir. Kötü olmayalım, yumuşak huylu ve ahlaklı olalım ve ahlak çerçevesinde nezaketi elden bırakmayalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme