Barış Manço’nun Bir Anısı

 

Barış Manço’nun Bir Anısı


Değerli sanatçımız, aydın, kendini geliştirmiş, vatan sevdalısı ve Atatürkçü kimliği ile tanınan Barış Manço Fransa’da bir televizyon kanalının canlı yayınına konuk olur. Orada haddini bilmez bir spiker vardır ve Türkleri aşağılar şekilde şöyle der: Siz Türkler barbar, vahşi vb diyerek dalga geçer gibi konuşur. Barış Manço bu kendini bilmeze güzel bir ders vermek ister ve ona yanında kâğıt para var mı diye sorar. Bu soru karşısında şaşırıp kalan spiker evet yanımda para var der.

 Bu konuşmadan  beş on dakika önce ise kıymetli sanatçımız Anahtar adlı şarkısını söylemiştir ve şarkının sözleri de şu şekildedir: Sınıfın en güzel kızı o yalnız geziyor kimse ona yaklaşamıyor. Yine koltuğunda koca koca kitaplar kütüphaneden geliyor. Baktım bir cilt şair Mehmet Akif İki büyük kitap Fatih Sultan Mehmet Üç kalın cilt Mevlana birde Mimar Sinan Döndü bana dedi ki eğer beni seviyorsan Eğer kalbime girmek istiyorsan Önce bunları anla beni iyi dinle. Beş şair bir abide İki abide bir sultan Beş sultan bir düşünür İki düşünür ise bir mimar Düşün taşın bütün gece Benim kalbim bir bilmece Kalbimin bir kilidi var İşte sana anahtar En sevdiği şair Mehmet Akif Bir abide Fatih Sultan Mehmet Hayranım dedi Sinan bir de Mevlana Gece annem evde dedi oğlum neyin var Yemeden içmeden kesildin yine Dedim anne kalbimin sahibi var aşık oldum delicesine Bir gün Akif okuyor bir gün Mevlana Bir Fatihe Hayranmış bir de Sinan'a Hem tarihe meraklıymış hem de sanata Annem dedi oğlum anlamadım ben Vazgeç bu sevdadan bu kız fazla akıllı Ah benim saf oğlum ah oğlum anlamadın mı Beş şair bir abide İki abide bir sultan Beş sultan bir düşünür İki düşünür ise bir mimar Düşün taşın bütün gece Benim kalbim bir bilmece Kalbimin bir kilidi var İşte sana anahtar En sevdiği şair Mehmet Akif Bir abide Fatih Sultan Mehmet Hayranım dedi Sinan bir de Mevlana Aşkın gözü kör olurmuş Annem galiba haklı Kafama fena takıldı bu kız çok akıllı Beş şair bir abide İki abide bir sultan Beş sultan bir düşünür İki düşünür ise bir mimar Düşün taşın bütün gece Benim kalbim bir bilmece Kalbimin bir kilidi var İşte sana anahtar Beş Akif bir saat kulesi İki kule bir Fatih Beş fatih bir Mevlana İki Mevlana bir Sinan.
Bu şarkı bir matematik sorusudur ve şarkıda adi geçen kişiler o dönemdeki
Türk parası olan banknotların arkasında fotoğrafı olan kişilerdir... Şarkı bittikten sonra konuşma devam eder.


Barış Manço spikere sorar: "Bu paranızda fotoğrafı olan kişi kim?"
Spiker:
`General.......` Barış Manço diğer paralardaki fotoğrafları olan
kişileri de sorar, spikerin verdiği cevaplar hep aynıdır,
`General.......`, `Amiral...........`, `Komutan.............`
Spikerin bu `falanca General, falanca Amiral, falanca Komutan` cevabından sonra,
bu sefer de Barış Manço cebinden Türk paralarını çıkarır... Spikere der ki:
`
Bu parada fotoğrafı olan kişi Mehmet Akif Ersoy`dur. sairdir...
Bu fotoğraftaki kişi Mevlana`dır. Düşünürdür...
Bu paradaki fotoğrafı olan kişi Fatih Sultan Mehmet`tir. Adaletin sembolüdür...
Bu paradaki kişi ise Atatürk`tür. "Yurtta barış, dünyada barış" diyen kişidir...
Bizim paralarımız bunlar... Biz Türkler ince ruhlu, kibar, medeni insanlar
olduğumuz için paralarımızın arkasına `sairlerimizin`,
`düşünürlerimizin, bilim adamalarımızın fotoğraflarını bastık...



Siz Fransızlar kendiniz barbar, vahşi olduğunuz için paralarınızın arkasına hep savaş
Adamlarının fotoğraflarını basmışınız!` der...
Barış Manço'nun bu müthiş cevabından sonra televizyon yöneticileri Canlı yayını keserler ve spikeri oradan kovarlar, başka bir spiker yerine gelir ve canlı yayın yeniden baslar, yeni spiker Barış Manço`dan ve Türklerden özür diler, programa böylece devam edilir... Böylece haddini bilmiş ve gereken cevabı da bir güzel alır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme