çok anlamlılık ile ilgili test soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
çok anlamlılık ile ilgili test soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Sözcükte Anlam-1 (Çok Anlamlılık) İle İlgili Test Soruları


Sözcükte Anlam-1 (Çok Anlamlılık) İle İlgili Test Soruları


1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” kelimesi “yediği bir yemekten rahatsı olmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Onun kırıcı sözleri bana çok dokundu.
B) Yemek yerken koluma dokundu.
C) Akşam yemeğindeki çorba mideme dokundu.
D) Güzel sözleri ile kalbimize dokundu.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yanmak” sözcüğü farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A)Sobaya attığı odunlar kısa sürede yandı.
B) Babam “yanan ateşe su serpilmez. “ dedi.
C) Oyunda yanınca çok üzüldü.
D) Karşı binanın çatı katı dakikalar içinde yandı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “açmak” sözcüğü farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Ahmet sınıfın kapısını hızla açtı.
B) Annem börek yapmak için yufka açtı.
C) Yiyecek bir şeyler bulmak ümidiyle dolabı açtı.
D) Çorapların konduğu çekmeceyi açtı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisind “dökmek” sözcüğü “dolu bir şeyi boşaltmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Bahçedeki ağaçların dibine kovalarla su döktük.
B) Eski bir dostu görünce içimi döktüm.
C) Sonbaharda tüm ağaçlar yapraklarını döktü.
D) Eskiler nazar değmesin diye kurşun döktürürlermiş.

5. “Gelecek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Dayım hafta sonu bize gelecek.
B) Sınıfımıza yeni bir öğrenci gelecekmiş.
C) Öğretmenimiz gelecek ve bize masal okuyacak.
D) Dünya gelecekte çok daha güzel olacak.

6. “Gülmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A)Hiçbir zaman talih yüzümüze gülmedi.
B) Anlattığı fıkraya herkes güldü.
C) Küçük çocuğun konuşmalarına dinleyenler güldü.
D) Bana bakıp güldü ve yoluna devam etti.



7.”Çıkmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde kazanmak anlamında kullanılmıştır?
A) Masanın ayağı yerinden çıktı.
B) Asansör hiçbir yerde durmadan üçüncü kata çıktı.
C) Çekilişte bana çok istediğim kitap çıktı.
D) Kapıyı açarak sınıftan çıktı.

8. “aramak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özlemek” anlamında kullanılmıştır?
A) Ekmek alması için annemi aradım.
B) Kaybolan oyuncağımı arka odada aradım.
C) Bize önerdiği kitapları raflarda aradık.
D) Buradan gitti gideli ilk kez yokluğunu aradım.

9. “Yaptığı davranış yüzünden çocuğun yüzü kızardı.” cümlesine altı çizili sözcük hani anlamı vermiştir?
A) Utanma
B) Korma
C) Şaşırma
D) Sevinme

10. “Kaçmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
1. Polisleri fark eden hırsız oradan kaçtı.
2. Çok net bir gol pozisyonu kaçtı.
3. Kadının çorabı kaçtı.
4. Bu mahallenin tadı kaçtı
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

11.
- İşlerin istenilen düzeyde olmaması
- Hareket halindeki bir varlığın hareketini sona erdirmesi
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “durgun kelimesi yukarıdaki anlamların hiçbiri ile ilgili kullanılmamıştır?
A) Ekonomik kriz işlerin durgun olmasına neden oldu.
B) Son günlerde çok durgun gözüküyorsun.
C) Deniz bu akşam çok durgun gözüküyor.
D) Gıda piyasası durgun bir döneme girdi.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bağlamak” kelimesi farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Elindeki ipi ağaca bağladı.
B) Atı bağladığı yerden çözdü.
C) Çocukları güzel sözlerle kendine bağladı.
D) Otları deste haline getirip bağladı.

Cevap Anahtarı : 1-C 2-C 3-B 4-A 5-D 6-A 7-B 8-D 9-A 10-D 11-B 12-C

bb