sözcükte anlam ile ilgili test soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
sözcükte anlam ile ilgili test soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Sözcükte Anlam-1 (Çok Anlamlılık) İle İlgili Test Soruları


Sözcükte Anlam-1 (Çok Anlamlılık) İle İlgili Test Soruları


1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” kelimesi “yediği bir yemekten rahatsı olmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Onun kırıcı sözleri bana çok dokundu.
B) Yemek yerken koluma dokundu.
C) Akşam yemeğindeki çorba mideme dokundu.
D) Güzel sözleri ile kalbimize dokundu.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yanmak” sözcüğü farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A)Sobaya attığı odunlar kısa sürede yandı.
B) Babam “yanan ateşe su serpilmez. “ dedi.
C) Oyunda yanınca çok üzüldü.
D) Karşı binanın çatı katı dakikalar içinde yandı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “açmak” sözcüğü farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Ahmet sınıfın kapısını hızla açtı.
B) Annem börek yapmak için yufka açtı.
C) Yiyecek bir şeyler bulmak ümidiyle dolabı açtı.
D) Çorapların konduğu çekmeceyi açtı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisind “dökmek” sözcüğü “dolu bir şeyi boşaltmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Bahçedeki ağaçların dibine kovalarla su döktük.
B) Eski bir dostu görünce içimi döktüm.
C) Sonbaharda tüm ağaçlar yapraklarını döktü.
D) Eskiler nazar değmesin diye kurşun döktürürlermiş.

5. “Gelecek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Dayım hafta sonu bize gelecek.
B) Sınıfımıza yeni bir öğrenci gelecekmiş.
C) Öğretmenimiz gelecek ve bize masal okuyacak.
D) Dünya gelecekte çok daha güzel olacak.

6. “Gülmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A)Hiçbir zaman talih yüzümüze gülmedi.
B) Anlattığı fıkraya herkes güldü.
C) Küçük çocuğun konuşmalarına dinleyenler güldü.
D) Bana bakıp güldü ve yoluna devam etti.



7.”Çıkmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde kazanmak anlamında kullanılmıştır?
A) Masanın ayağı yerinden çıktı.
B) Asansör hiçbir yerde durmadan üçüncü kata çıktı.
C) Çekilişte bana çok istediğim kitap çıktı.
D) Kapıyı açarak sınıftan çıktı.

8. “aramak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özlemek” anlamında kullanılmıştır?
A) Ekmek alması için annemi aradım.
B) Kaybolan oyuncağımı arka odada aradım.
C) Bize önerdiği kitapları raflarda aradık.
D) Buradan gitti gideli ilk kez yokluğunu aradım.

9. “Yaptığı davranış yüzünden çocuğun yüzü kızardı.” cümlesine altı çizili sözcük hani anlamı vermiştir?
A) Utanma
B) Korma
C) Şaşırma
D) Sevinme

10. “Kaçmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
1. Polisleri fark eden hırsız oradan kaçtı.
2. Çok net bir gol pozisyonu kaçtı.
3. Kadının çorabı kaçtı.
4. Bu mahallenin tadı kaçtı
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

11.
- İşlerin istenilen düzeyde olmaması
- Hareket halindeki bir varlığın hareketini sona erdirmesi
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “durgun kelimesi yukarıdaki anlamların hiçbiri ile ilgili kullanılmamıştır?
A) Ekonomik kriz işlerin durgun olmasına neden oldu.
B) Son günlerde çok durgun gözüküyorsun.
C) Deniz bu akşam çok durgun gözüküyor.
D) Gıda piyasası durgun bir döneme girdi.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bağlamak” kelimesi farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Elindeki ipi ağaca bağladı.
B) Atı bağladığı yerden çözdü.
C) Çocukları güzel sözlerle kendine bağladı.
D) Otları deste haline getirip bağladı.

Cevap Anahtarı : 1-C 2-C 3-B 4-A 5-D 6-A 7-B 8-D 9-A 10-D 11-B 12-C

bb

Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları

Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları 

1. "Yanmak" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Ödevleri zamanında teslim edemezsek yanarız.
B) Sıcak havanın da etkisiyle otlar kolayca yandı.
C) Çay çok sıcak olunca ağzımız da yandı.
D) İki katlı ahşap ev dakikalar içinde yandı.

2. " Kök " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamında kullanılmıştır?
A) Son yıllarda eğitimde köklü değişiklikler  yapıldı.
B) İsim kökleri mastar eki alamazlar.
C) Fırtına ağaçları kökünden söktü.
D) Türk milleti köklü bir geleneğe sahiptir.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde spor ile ilgili bir terim kullanılmıştır ?
A) Usta futbolcu son maçında 3 gol birden atmayı başardı.
B) Kovalamaca oynarken ayağım burkuldu.
C) Çok süratli koşabilen bir arkadaşımızdı.
D) Futbol ülkemizde çok sevilir.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kulak") kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmamıştır ?
A) Büyüklerin sözlerine kulak vermelisin.
B) Dedemin kulağı çok iyi işitir.
C) Yan odada konuşulanlara kulak kabarttım.
D) Kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyorsun.

5.
- Projesini bitirmek için düzgün bir yüzey arıyordu.
-Tanıdığım en düzgün insanlardan biriydi.
Yukarıdaki cümlede kırmızı renkli yazılan kelimeler arasındaki anlam ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Zıt anlamlılık
B) Terim anlamlılık
C) Yan anlamlılık
D) Gerçek-mecaz anlamlılık


6. "Köpek bize doğru yaklaştıkça etrafa ağır bir koku yayıldı."
 Yukarıdaki cümlede yer alan kelimelerden hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Köpek
B) Etrafa
C) Ağır
D) Koku

7. Top oynaya oynaya ayakkabının burnunu iyice yıprattı.
 Yukarıdaki cümlede kırmızı renkli yazılan kelimenin anlam özelliği aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Gerçek anlam
B) Mecaz anlam
C) Yan anlam
D) Terim anlam

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır ?
A) Görmek istediği şeyleri göremeden geri döndü.
B) Konuşmak gümüşse susmak altındır .
C) Dostlarınıza yabancılarmış gibi davranmamalısınız .
D) Kapıyı açıp pencerelerin perdesini çekti .

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yay ayraç içerisinde gösterilen kelimeler arasında seşteşlik ilişkisi yoktur ?
A) - Saçlarında kırlıklar vardı .  (kır)
- Elindeki bardağı düşürüp kırdı. (kır)
B) - Annesi için bahçeden bir gül kopardı. (gül)
- Yüzüne bakan çocuğa güldü . (gül)
C) - Eve giderken bir kilo tatlı aldım. (tatlı)
- Bebeğin tatlı bir gülümsemesi vardı. (tatlı)
D) - İki yıldır yanımıza bile uğramadı . (yıl)
- Senin tavırlarından artık yıldım. (yıl)

10. "Kara haber tez duyulur."
Yukarıdaki cümlede kırmızı renkle yazılan kelimenin anlamca zıttı aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Beyaz
B) Kötü
C) İyi
D) Yalan

Cevap Anahtarı : 1-A 2-B 3-A 4-A 5-D 6-C 7-C 8-B 9-C 10-C

bb