Define Adası
Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları
1. Amiral Benbow Hanı'na gelen yaşlı denizci
Billy Bones'un dış görünüşüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A. Esmer yüzünde iki kılıç yarası vardı.
B. Katran gibi kararmış örgülü saçları kirli mavi paltosunun omuzuna kadar iniyordu.
C. Pürtüklü elleri berelerle doluydu ve kırık tırnakları kirden simsiyahtı.
D. Uzun boylu, sağlam yapılı ve irikıyım bir adamdı.
2. Kaptan Billy Bones'un Amiral Benbow
Hanı'ndaki alışkanlıklarından biri aşağıdakilerden hangisidir?
A. Gün boyu elinde pirinç bir dürbünle koy çevresinde veya kayalıklarda dolanır, akşam olunca rom içerdi.
B. Her gün köydeki komşularıyla sohbet eder, onlara deniz maceralarını anlatırdı.
C. Her ayın birinci günü Jim'e tek bacaklı denizciyi kollamadığı için para öderdi.
D. Misafirlerin şarkılarına katılmasını istemez, sadece kendi başına şarkı söylerdi.
3. Kaptan Billy Bones, Jim'e her ayın birinci günü dört gümüş peni verme sözünü
ne şartla vermiştir?
A. Hanın günlük işlerinde kendisine yardım etmesi halinde.
B. Tek hacaklı bir denizci adama karşı gözünü dört açması halinde.
C. Kendi sandığını kimseye açtırmaması halinde.
D. Dr. Livesey'ye rom içtiğini söylememesi halinde.
4. Dr. Livesey, Kaptan Billy Bones'a nasıl bir uyarıda bulunmuştur?
A. Eğer bıçağını cebine koymazsa onu jandarmaya şikayet edeceğini.
B. Çok fazla rom içerse sağlığının bozulacağını.
C. Rom içmeye devam ederse yakında dünyanın pis bir serseriden kurtulacağını.
D. Hanı mahvettiği için onu handan atacağını.
5. Kara Köpek olarak bilinen yabancının fiziksel özelliklerinden hangisi
belgede belirtilmiştir?
A. Sağ gözü kördü ve yüzünde derin bir yara izi vardı.
B. Sol elinde iki parmak eksikti ve mum gibi soluk yüzlüydü.
C. Uzun boylu ve irikıyım bir adamdı, sırtında büyük bir dövme vardı.
D. Kısa boylu ve obezdi, saçları örgülüydü.
6. Kaptan Billy Bones, Kara Köpek'i gördüğünde nasıl bir tepki vermiştir?
A. Onu sıcak bir şekilde karşılamış, eski günlerden sohbet etmiştir.
B. Hemen bıçağını çekmiş ve saldırmıştır.
C. Teninin esmerliği hepten yok olup gitmiş ve hatta burnu bile maviye dönmüştür.
D. Jim'e onu odadan kovmasını emretmiştir.
7. Kaptan Billy Bones'un "kara benek" hakkında Jim'e verdiği bilgi
aşağıdakilerden hangisidir?
A. Define haritasının bir parçasıdır.
B. Bir isyan veya uyarı çağrısıdır.
C. Hazine sandığının kilidini açan özel bir işarettir.
D. Eski gemi arkadaşlarının buluşma noktasıdır.
8. Kör dilenci Pew'un dış görünüşüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A. Sakat bir bacağı vardı ve koltuk değneği kullanıyordu.
B. Kıyafetleri temiz ve düzenliydi, baston yerine değnek taşıyordu.
C. Elindeki bir değneği yere vurarak ilerliyor, gözlerini ve burnunu kapatan büyük bir yeşil örtü takmıştı.
D. Genç ve dinçti, ancak yolda kaybolmuş gibi görünüyordu.
9. Jim ve annesinin Kaptan Billy Bones'un sandığından bulduğu önemli belgeler
nelerdir?
A. Bir dizi borç senedi ve bir gemi kütüğü.
B. Bir defter ve mühürlenmiş bir ada haritası.
C. Eski mektuplar ve bir vasiyetname.
D. Bir banka hesabı cüzdanı ve altın sikke listesi.
10. Define haritasında kırmızı mürekkeple işaretlenmiş "Definenin asıl
kısmı burada" notunun yanında belirtilen ek bilgiler nelerdir?
A. Yüksek ağaç, Dürbün sırtı kerteriz, İskelet Adası yönü ve on adım.
B. Kara Tepe Koyu, Amiral Benbow Hanı koordinatları ve üç çarpı.
C. Kaptan Kidd'in Limanı, terk edilmiş gemi enkazı ve pusula yönü.
D. Flint'in iskeletinin yeri, yedi yüz bin sterlin ve rom fıçısı.
11. Şövalye Trelawney'nin Dr. Livesey'e yazdığı mektupta "Hispaniola"
gemisi hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A. Geminin adı "Hispaniola" idi.
B. İki yüz ton ağırlığında bir uskuna idi.
C. Bir çocuk tarafından idare edilebilecek kadar şirin olduğu belirtilmişti.
D. Geminin ağırlığı yüz ton olarak belirtilmiştir.
12. Uzun John Silver'ın geçmişi ve karakteriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?
A. Eski bir gemici olduğu ve bir meyhane işlettiği.
B. Sağlığının karada bozulduğu ve tekrar denize açılmak istediği.
C. Ölümsüz Hawke'ın komutası altında ülkesine hizmet ederken sakat kaldığı.
D. Daha önce hiç denize açılmadığı ve tecrübesiz olduğu.
13. Kaptan Smollett'ın Şövalye Trelawney ve Dr. Livesey'e sefer, tayfalar ve
subay hakkında dile getirdiği temel şikayetler nelerdir?
A. Geminin çok eski olması ve onarım gerektirmesi.
B. Seferden, tayfalardan ve yanına verilen subaydan hoşlanmadığını belirtmesi.
C. Yeterli erzak ve su bulunmaması.
D. Define avının çok tehlikeli bir iş olması ve sırrın dışarı sızması.
14. Jim Hawkins'in elma varilinde duyduklarından sonra Silver'ın define ve parası
hakkında edindiği bilgilerden hangisi yanlıştır?
A. Silver'ın bankada sapasağlam duran iki bin sterlin biriktirdiği.
B. Silver'ın eşinin "Dürbün" adlı meyhaneyi sattığı ve parayı başka yere götürdüğü.
C. Silver'ın bütün parası define adasında gömülüdür.
D. Silver'ın elli yaşına geldiğinde beyefendi olmak istediği.
15. Dr. Livesey'nin anlatımına göre kazıklı duvar (stockade) ve kütük evin
özellikleri hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A. Kütük ev, kırk kişinin sığabileceği sağlam bir yapıya sahipti.
B. Kütük evin çatısında tüfek atışı için mazgallar bulunuyordu.
C. Çevrili alanda berrak bir pınar tatlı su sağlıyordu.
D. Kazıklı çit yaklaşık iki metre yüksekliğindeydi ve kapısı yoktu.
16. Ben Gunn, Define Adası'nda nasıl ve ne kadar süreyle kalmıştır?
A. Gemisinin batması sonucu üç yıldır adada mahsur kalmıştır.
B. Kaptan Flint tarafından beş yıl önce, yiyeceksiz bırakılarak terk edilmiştir.
C. Gemi arkadaşları tarafından üç yıl önce, çok az barut ve mermiyle adada bırakılmıştır.
D. Kendisi gönüllü olarak adada kalmayı tercih etmiştir.
17. Define avında en sonunda hazine nerede bulunmuştur?
A. Allardyce'ın iskeletinin işaret ettiği yüksek ağacın altında.
B. Dürbün Tepesi'nin zirvesinde gizlenmiş bir mağarada.
C. Ben Gunn'ın adanın kuzeydoğu köşesindeki iki doruklu tepede bulunan mağarasında.
D. Kaptan Kidd'in Limanı'ndaki terk edilmiş gemi enkazının içinde.
CEVAPLAR:
1-A 2-A 3-B 4-C 5-B 6-C 7-B 8-C 9-B 10-A 11-D 12-D 13-B 14-C 15-B 16-C 17-C