Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz Kitabı İle İlgili  Test Soruları Ve Cevapları


1. İbni Sina, Batı dünyasında hangi isimle tanınmaktadır?


A) Averroes
B) Galenos
C) Avicenna
D) Hipokrat


2. İbni Sina ne zaman ve nerede dünyaya gelmiştir?


A) 10. yüzyılda Bağdat'ta
B) MS 980 yılında Buhara'nın Eşfene köyünde
C) 11. yüzyılda İsfahan'da
D) 12. yüzyılda Gürgenç'te

3. İbni Sina'nın babasının mesleği ve yaşadığı ortam üzerindeki etkisi neydi?


A) Bir tüccardı ve İbni Sina'yı ticaretle uğraşmaya yönlendirdi.
B) Bir askerdi ve İbni Sina'nın askeri disiplinle büyümesini sağladı.
C) Devlet görevlisiydi ve evinde âlimlerin misafir edildiği kültürel bir ortam sağladı.
D) Bir çiftçiydi ve İbni Sina'yı doğayla iç içe bir yaşam sürmeye teşvik etti.


4. İbni Sina kaç yaşında tanınmış bir hekim olmuştur?


A) 20
B) 25
C) 16
D) 30


5. İbni Sina'nın tıp eğitiminde faydalandığı önemli kaynaklardan biri hangisidir?


A) Aristo'nun Metafizik'i
B) Farabi'nin Metafizik'in Amaçları Hakkında Makale'si
C) Razi'nin El Havi isimli tıp eseri
D) Eukleides'in Elementler'i


6. İbni Sina'nın Samani Hükümdarı Nuh Bin Mansur'u tedavi etmesiyle ilgili hangi bilgi doğrudur?


A) Hükümdar onun genç yaşından dolayı güven duymamıştır.
B) Tedavisi hemen başarıya ulaşmış ve ilk günden iyileşme görülmüştür.
C) Hükümdar, İbni Sina'yı idam etmekle tehdit etmiştir.
D) İbni Sina, bu tedavi sonrası saraydan uzaklaştırılmıştır.


7. İbni Sina'nın saray hekimi olduktan sonra elde ettiği en büyük ödül neydi ve bu ödülün akıbeti ne oldu?


A) Büyük bir hazineye sahip oldu, ancak daha sonra bu hazine çalındı.
B) Kendi özel bir kütüphane kurma imkânı buldu, ancak kitapları dağıldı.
C) Samanilerin resmi kütüphanesinden yararlanma imkânına kavuştu, ancak bu kütüphane yangında küle döndü.
D) Önemli bir askeri rütbe aldı, ancak daha sonra bu rütbesi elinden alındı.


8. İbni Sina'nın kaleme aldığı ilk eser hangisidir?


A) El Kanun Fit Tıp
B) El Kitab Üş Şifa
C) El Hikmet Ül Aruziyye
D) Er Risale Fil Aşk


 

9. İbni Sina'nın içinden çıkamadığı problemlere çözüm bulma yöntemi nasıldı?


A) Uzun süreli inzivalara çekilerek meditasyon yapardı.
B) Başka âlimlerle derinlemesine tartışmalara girerdi.
C) Kimi zaman rüyalarında çözümleri görürdü.
D) Sistematik olarak tüm eserlerini baştan sona tekrar okurdu.


10. İbni Sina'nın "aşk hastalığı" konusunda tedavi metodu geliştirmesine ne sebep olmuştur?


A) Kendi hayatındaki platonik bir aşk deneyimi.
B) Arkadaşlarının yaşadığı aşk acılarına şahit olması.
C) Sarayda gördüğü, yeme içmeden kesilen bir hastanın durumu.
D) Antik Yunan hekimlerinin bu konudaki eserlerini okuması.


11. İbni Sina'nın Hamedan'da vezirlik yaparken yaşadığı zorluklardan biri nedir?


A) Sürekli olarak düşman devletlerin saldırılarına maruz kalması.
B) Ordu içinde çıkan isyan sonucu hapse atılması.
C) Halk tarafından yeterince desteklenmemesi ve eleştirilmesi.
D) Bilimsel çalışmalarına yeterli kaynak bulamaması.


12.İbni Sina'ya göre insan hayatının değeri neyle ölçülmelidir?


A) Yaşadığı yıl sayısıyla (uzunluğuyla).
B) Sahip olduğu maddi zenginlikle.
C) Hayatının kültürel ve estetik yönden zenginliğiyle (genişliğiyle).
D) Toplumda ulaştığı makam ve mevkiyle.


13.İbni Sina felsefesinin temel taşlarından biri olan "Varlık" kavramı nasıl ikiye ayrılır?


A) Soyut Varlık ve Somut Varlık
B) Maddi Varlık ve Manevi Varlık
C) Zorunlu Varlık ve Mümkün Varlık
D) Ebedi Varlık ve Geçici Varlık


14. İbni Sina'nın "boşlukta uçan adam" örneğini vermekteki amacı nedir?


A) İnsan bedeninin duyulardan bağımsız var olabileceğini göstermek.
B) Maddi dünyanın geçiciliğini vurgulamak.
C) Ruhun bedenden bağımsız varlığının ve vasıtasız varlık bilincinin anlaşılabileceğini somutlaştırmak.
D) İnsan zihninin sınırsız hayal gücünü anlatmak.


15. İbni Sina'nın felsefi ekolü aşağıdakilerden hangisidir?


A) İşrakilik
B) Kelam
C) Meşşailik
D) Sufilik

 

16. İbni Sina'ya göre ruh (nefis) ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


A) Ruh, bedenden önce var olur ve sonra bedene girer.
B) Ruh, bedene şahsiyet ve kişisellik kazandırır.
C) Ruh, ulvi âlemden gönderilmiştir.
D) Beden yok olsa bile ruh yaşamaya devam eder.


17. İbni Sina'ya göre kavrama (bilgi edinme) hangi iki yolla gerçekleşir?


A) Deneyim ve taklit
B) Sezgi ve öğrenme
C) Düşünme ve ezberleme
D) Görsel algı ve işitsel algı



18. İbni Sina'nın akıl sınıflamasına göre, insanın yetkinliğe ulaştığı ve ilahi âlemle temasa geçebildiği akıl seviyesi hangisidir?


A) Heyulani Akıl
B) Özellik Halindeki Akıl
C) Eylem Halindeki Akıl
D) Müstefad Akıl


19. İbni Sina'nın tıp alanındaki en önemli eseri hangisidir?


A) El Kitab Üş Şifa
B) El Hikmet Ül Aruziyye
C) El Kanun Fit Tıp
D) Er Risale Fil Aşk


20. İbni Sina'nın Batı dünyası üzerindeki etkileri hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


A) Eserleri Orta Çağ'da Aristo'dan önce tanınmış ve tercüme edilmiştir.
B) El Kanun Fit Tıp adlı eseri Avrupa tıp fakültelerinde yüzyıllarca ders kitabı olarak okutulmuştur.
C) Da Vinci ve Descartes gibi düşünürleri etkilemiştir.
D) Felsefi görüşleri, Batı'daki Kilise tarafından sürekli olarak desteklenmiştir.


Cevaplar:
1-C, 2-B, 3-C, 4-C, 5-C, 6-A, 7-C, 8-C, 9-C, 10-C, 11-B, 12-C, 13-C, 14-C, 15-C, 16-A, 17-B, 18-D, 19-C, 20.D