İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Duygusal ve Abartılı İfadelerle İlgili Test-1

    0


Cümlenin Temel Ögeleri-1    Şuayip HATİP


1. “Bu ağaçtaki elmalar …………………………”
Yukarıdaki cümle, aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa abartılı bir anlam ifade etmiş olur? 

A) çok lezzetlidir. 
B) kafam kadardır. 
C) nefis kokar. 
D) bal gibi tatlıdır.

2.  Aşağıdaki tümcelerin hangisinde duygusal bir ifade vardır? 

A) İşlerin bitmesine az bir zaman kaldı.  
B) Günler kısaldıkça hava daha erken kararıyor. 
C) Bir anda karşıma çıkınca elim ayağım titredi. 
D) Sabahları geç kalkmaya alıştık.
3.
 “(I)Adam karşısında kocaman bir duvar görünce bekledi. (II)Bir an ne yapması gerektiğini düşündü. (III) Çok düşündü ama bir çözüm yolu bulamadı. (IV)Tam umudunu yitirmişken merdiveni görünce havalara uçtu.

Yukarıdaki paragrafta, kaç numaralı cümlede duygusal bir ifade vardır? 

A)I 
B)II 
C)III 
D)IV

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifade vardır?

A) 100 metre dünya rekoru Usain Bolt'a ait.
B) Havalar ısındıkça kışlıklar raflara kalkıyor.                                
C) Tatlı o kadar güzeldi ki parmaklarımı yedim.
D) Yıllarca çalışarak bu başarıyı kazanmıştı.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde duygusal bir ifade bulunmamaktadır ?

A) Kendisine yapılan bu sürprize çok şaşırdı.
B) Çok istediği bisikleti karşısında görünce şaşırdı.
C) Sınav açıklanırken inanılmaz heyacanlandı.  
D) Mutluluk insanın en önemli duygularındandır.   

6.
1. Uzun zamandır babasının hasretini çekiyordu.
2. Onu görmeyeli neredeyse yirmi yıl olmuştu.
3. Karşısında babasını görünce havalara uçtu.
4. Bunca yıl bu hasrete nasıl dayanabildiğini merak etti.

Yukarıdaki cümlelerden hangisinde abartılı bir ifade kullanılmıştır ?

A) 1     B) 2  C) 3  D) 4

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "heyecan" ifade edilmiştir ?

A) Nefesler tutuldu son düdük bekleniyor.
B) Yılanı görünce eli ayağına dolandı.
C) Bu haksızlık karşısında daha fazla susamam.
D) Oyuncağını kaybeden çocuk ağlıyordu.   

8. "Acaba beni karşısında görünce ne hiisedecek"
Yukarıdaki cümlenin öznesi aşağıdakilerden hangisidir ?

A) Merak
B) Korku
C) Umut   
D) Sevinç   

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifade vardır ?

A) Metrelerce yüksekten kendini bırakıverdi.
B) Bir oturuşta bir danayı yer.
C) Gözleri uykusuzluktan şişmişti.
D) Kahramanlar en zor anlarda ortaya çıkar.  

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duygusal bir ifade yoktur ?

A) Haberi alınca göz yaşlarını tutamadı.
B) Küçük köpeği binanın çatısında görünce içi cız etti.
C) Arabanın o hızla gidişini görünce gözlerine inanamadı.
D) Ağçların her zaman sulanması gerektiğine inanırdı.

11. "..................... bir anda bu sözler ağzımdan çıkmasaydı."
Yukarıdaki cümlede noktalı yere aşağıdaki kelimelerden hangisi getirilirse cümleye pişmanlık anlamı katılmış olur.

A) Acaba
B) Bugün
C) Keşke
D) Bilmeden     

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifadeye yer verilmiştir ?

A) Derslerde çok girişken bir öğrenciydi.
B) Spor yaptıkça vücudu sasğlamlaşıyor.
C) Bursa şeftalileri çok tatlı olur.
D) Cenaze töreninde göz yaşları sel olup aktı.     

13.
(I)Hediyeyi görünce babasının boynuna atıldı.
 (II)Hediye paketinin içini açıp baktı.
 (III) Paketin içerisinden küçük bir oyuncak çıktı.
 (IV)Oyuncak kırmızı bir kutudan çıkmıştı.

Yukarıdaki paragrafta, kaç numaralı cümlede duygusal bir ifade vardır? 

A)I 
B)II 
C)III 
D)IV

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duygusal bir ifade yoktur ?

A) Sokaktaki çocuklar neşe içerisinde oynuyor.
B) İnsanlar meydandaki gösteriyi izliyordu.
C) Ödevlerini yapmadığı için annesi kızdı.
D) Ablamın yarışma sonucunu heyecanla bekledik.     

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifade vardır ?

A) Şehir rengarenk ışıklarla kaplanmıştı.
B) Televizyon belli bir süre sonra zarar veriyor.
C) Çocuklar her gün gündüz uykusu uyumalıdır.  
D) Sabahtan akşama kadar miskin miskin oturdu.     

 Doğru sayılarınızı yorum kısmına yazarak testi çözenlerle paylaşabilirsiniz...


Cevap Anahtarı
1
B
2
C
3
D
4
C
5
D
6
C
7
A
8
A
9
B
10
D
11
C
12
D
13
A
14
B
15



Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.