İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Cümleye Hakim Olan Duygular İle İlgili Test

    1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karamsarlık anlamı vardır?

A) Acaba beni de seven biri olur mu !
B) Aman da aman , ne güzel bir elbise !
C) Sana mı kaldı her dertliye yardım etmek .
D) Küçücük yaşta annesiz kaldı , yazık !


2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özlem” duygusu hakimdir?

A)Ah nerede o eski güzelim günler .
B) Yıllar sonra kim bilir neler yaşanacak .
C)Beklediğim haber bir gelse .
D)Bu araba ne kadar da güzelmiş .


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çaresizlik" anlamı vardır?

A)   Bana darıldı artık ne gelir elden .

B) Onun beni anlaması için elimden geleni yaptım .

C)  Sevdiğim yıllardır yollarımı gözlüyor .

D)  Bunca sene senin hayalinle yaşadım .


4. (I) İyi kitap okuyucunun yüreğine dıkunabilmeyi arzular . (II) Kitaplar ruh dünyamızda yeni pencereler açar . (III) Okuduğumuz her kitap yeni dostluklar kurmaktan farksızdır .  (IV) İnsan okudukça kendini yeniler . (V) Hakkıyla okunan kitaplar bize yeni bir özellik kazandırabilir .

Yukarıda numaralanan cümlelerin hangisinde "olasılık" manası  vardır?

A) II
B) III
C) IV
D) V

5- “Eskiden olsa başımı alıp diyar diyar dolaşmak isterdim . Şimdi ise, yaşlılıktan olsa gerek, evden ayrılınca çok geçmeden yuvam burnumda tütüyor .” diyen biri en çok hangi duyguyu yaşamaktadır ?

A)Telaş
B)Özlem
C)Üzüntü
D Korku


6. (I) Buralar taarihin eski dönemlerinden beri insanların yaşam alanı olmuş . (II) Bu yüzden kazma vurulan her yerden adeta tarih fışkırıyor . (III) Anadolunun ortasında yer alan bu bölge turistlerin uğrak yeri . (IV) İnsanların buraya bu kadar önem vermesi belki de köklerini öğrenme isteğinden ileri geliyordur .

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde "olasılık" anlamı vardır ?

A) I
B) II
C) III
D) IV

7. Aşağıdakilerin hangisinde  "şaşırma"  anlamı vardır?

A) Bu konuda sana güvenebilir miyim ?

B) Derenin içerisinde yürürken bir anda suya boylu boyunca düşmeyeyim mi ?

C ) Bu kalabalıkta bir yerden bir yere gitmek kolay mı ?

D) Anneden daha kıymetli bir varlık olabilir mi ?
  
8. (I) Çalıkuşu birçok genç kızın öğretmenlik mesleğine ilgi duymasını sağlayan çok güzel bir romandır . (II) Romanda Feride'nin Anadolu köylerinde yaşadıkları anlatılmaktadır . (III) İçten ve doğal anlatımı ile okuyanları etkisi altına alan bir romandır Çalıkuşu  (IV) Reşat Nuri Güntekin tarafından kale alınmış bir eserdir . (V) Günümüzde de okunmaya devam etmektedir .

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde beğeni söz konusudur?

A) I. ile III
B) II. ile III.
C) III. ile V.
D) IV. ile V.

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uyarı” anlamı vardır ?

A) Yarından tezi yok buraları terk edeceksin .

B) Acele et yoksa sınava geç kalacaksın .

C) Bu sayede kime güvenebileceğimi de anladım .

D) Sana verilen emanete böyle mi sahip çıkıyorsun ?

10. “Biz bu kadar çabayı sırf senin için harcamıştık.” cümlesinde hakim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hayıflanma

B) Endişe

C) Sitem

D) Üzüntü
  
11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakınma anlamı vardır?

A) Klasik tarz soruların çoğunu çözemedim .

B) Matematik sınavından düşük not bekliyorum .

C) Bir hafta önceden başladım çalışmaya

D) Matematik sınavında hep zor sorular çıkıyor .

12-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kınama” anlamı vardır ?

A) Bizi hiç yalnız bırakmadın ki .

B) Bu düşüncene katılmam çok zor .

C) Sen bizleri merek etme, kendini düşün.

D) İnsan bu kadar da sorumsuz olmaz ki !

13- Aşağıdakilerden hangisi “endişe” içermektedir?

A) Bu sene tarladan beklenen verim alınamadı .

B) Yağmurun bir an önce yağması için dua ediyorduk .

C) Kışın sert geçmesi bizi kötü etkiledi .

D) Acaba bu sene de don yaşanacak mı ?

14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir istek anlamı vardır?

A) Sene sonu yapılacak yarışmalara katılalım .

B)  Son dönemde polisiye romanlar çok okunuyor .

C) Devamlı kendini geliştirmeye çalışmalısın .

D)  Yemek yapılırsa bende katılabilirim .
     
15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ” öğüt” anlamı vardır ?

A) Şimdi çok sinirlendim işte!

B) Korkudan yüreğim ağzıma geldi .

C) Sabret ki sonunda kazanasın .

D) Onun ipliğini pazara çıkaracağım .



Cevap Anahtarı
1
A
2
A
3
A
4
D
5
B
6
D
7
B
8
A
9
B
10
C
11
D
12
D
13
D
14
A
15
C
16

17

18

19

20




1 yorum:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.