Cümlenin Temel Ögeleri İle İlgili Test-1


Cümlenin Temel Ögeleri-1    Şuayip HATİP

 
 1. Öğretmen : Kim yüklemi isim tamlaması olan bir cümle söyleyebilir ?
Öğretmenin sorusuna hangi öğrenci doğru cevap vermiştir ?
A) Ali : -Dün annesine telefon etti.
B) Büşra: - Durakta bekleyen kırmızı bir arabaydı.
C) Ceren: - Duyduğumuz ses gök gürültüsüydü.
D) Demet: - En çok korktuğu şey karanlıktı.

2.  "Sivas İç Anadolu Bölgesi'nin güzel bir şehridir."
Cümlesinin yüklemi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) şehridir.
B) İç Anadolu Bölgesi'nin güzel bir şehridir.
C) güzel bir şehridir.
D) bir şehridir.

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne bir kelime grubundan oluşmuştur ?
A) Adamın elleri soğuktan donmuştu.   
B) Köpek bir köşeye büzülmüştü. 
C) Dün evde kimsecikler yoktu. 
D) Çiçek dünyanın en güzel süsüdür.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne  kullanılmamıştır ?
A) Kapı büyük bir gürültüyle açıldı.
B) Yemekler misafire özenle sunuldu.
C) Haberi duyunca çok sevindi.
D) Yaralı kuş evde tedavi edildi.     

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi sıfat tamlamasıdır ?
A) Buradan az önce geçen küçük bir çocuktu.
B) Hata yapmak her insana mahsustur.
C) Gençlerin eğitimi çok önemlidir.  
D) Ağaç çok güzel görünüyordu.   

6.
1. Okulun duvarları tepeden tırnağa yenilendi.
2. Çorabın delik parmağını onardı.
3. Kapının bozuk kilidi değiştirildi.
4. Buzağılar çayırlarda yayılıyordu.
5. Kamyon geri geri hareket ediyordu.
Yukarıdaki cümlelerden hangilerinde sözde özne kullanılmıştır?
A) 1-2     B) 2-4  C) 1-3  D) 3-5

7.  "Onun kimseye verilecek bir hesabı yoktu."
Yukarıdaki cümlenin öznesi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) hesabı
B) bir hesabı
C) verilecek bir hesabı
D) onun kimseye verilecek bir hesabı   

8. "Kapı aralığından bakan gözler derin manalar ifade ediyordu."
Yukarıdaki cümlenin öznesi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) gözler
B) kapı aralığından bakan gözler
C) derin manalar   
D) bakan gözler   

9.  "1881 yılında doğan Mustafa Kemal Türk tarihinin en büyük kahramanlarındandır."
Yukarıdaki cümlenin yüklemi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) kahramanlarındandır.
B) büyük kahramanlarındandır.
C) en büyük kahramanlarındandır.
D) Türk tarihinin en büyük kahramanlarındandır.


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde arasöz öznenin açıklayıcısı durumundadır ?
A) Okulumu, hayatımın en güzel günlerinin geçtiği yeri, unutamıyorum.
B) O yıllarda, savaşın en ağır dönemlerinde, ekmek bile bulmak imkansızdı.
C) Ormanlar, dünyanın akciğerleri, yandıkça tarifsiz bir üzüntü duyuyorum.
D) Ülkemde, uğruna her şeyimi verebileceğim yerde, yaşanan sıkıntılar beni çok üzüyor.    


Cevap Anahtarı
1
C
2
B
3
A
4
C
5
A
6
C
7
D
8
B
9
D
10
C


0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...