Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Fiillerde Kip ( Anlam, Zaman ) Kayması İle İlgili Test-1

    0

Fiillerde Kip Kayması-1    Şuayip HATİP

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması vardır ?

A) Okuldan gelince tekrarlarını yapar.
B) Birazdan konuştuğumuz yere geleceğim.
C) Her sabah yarım saat yürüyüş yapıyor.
D) Yarın okul arkadaşlarım bize gelecek.

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam (zaman) kayması olmamıştır ?

A) Onlar her yıl aynı yerde buluşuyor.
B) Verdiğiniz ödevi birazdan yapacağım.
C) Siparişleriniz yarın kargoya veriliyor.
D) Henüz küçük bir çocukken babasını kaybediyor.

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması vardır ?

A) Gelecek yıl beşinci sınıfa gidiyorum.   
B) Her yıl tatil için köyümüze gideriz. 
C) Babam kırılan sandalyeyi tamir ediyor. 
D) Dün akşam Ankara'dan babası geldi.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip (zaman) kayması yoktur ?

A) Bu akşam milli takım şehrimize geliyor.
B) Benim işi yarın mı halledersin ?
C) Birazdan gözlerin kapanmaya başlayacak.
D) Kitaplar üç gün sonra mı gelir ?

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gelecek zaman anlamı vardır ?

A) Her gün bir litre su içiyorum.
B) Verilen ödevleri zamanında yapıyorum.
C) Kendimi çok iyi hissediyorum.   
D) Babam iki saat sonra işten geliyor.
   
6.
" Görünüşe göre birazdan fırtına ..............."
Yukarıdaki cümle aşağıdaki kelimelerden hangisi ile tamamlanırsa fiilde zaman kayması olmaz.

A) başlamalı     B) başlayacak
C) başlar           D) başlıyor

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması vardır ?

A) Yarın bir güzel gezeceğim.
B) Eve gidince ayaklarımı uzatacağım.
C) Benzer bir soruyu ben de çözdüm.
D) Yeni yazılarınızı her ay bekliyoruz.   

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-yor" eki şu an yapılan bir eylemi ifade eder ?

A) O karanlıktan çok korkuyor.
B) Takım haftaya deplasmana gidiyor.
C) Seneye fiyatlara zam yapıyor.   
D) Annem mutfakta yemek yapıyor.   

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-di" eki öğrenilen geçmiş zaman anlamında kullanılmıştır ?

A) Üç gün önce okulu ziyarete geldi.
B) İstanbul 1453 yılında fethedildi.
C) Soruyu yalnızca üç kişi cevapladı.
D) Kalabalıktan sesler yükselmeye başladı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır ?

A) Geçen yıl hasat verimli geçti.
B) Babam gelecek yıl çalışmaya gidiyor.
C) Her sene bu mevsimde kar yağar.
D) Gelecek hafta toplantı yapılacak.     


11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin fiilinde kip kayması vardır ?

A) Akşamları bir saat kitap okurum.    
B) Geçen hafta çok fazla çalıştık.
C) Geç saatlere kadar televizyon izliyor.
D) Yarın sinemaya gideceğim.  

12.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiil kipinde zaman kayması vardır ?

A) Yarın kimseyle konuşamam.
B) Arkadaşlarım bu akşam gidecek.
C) Bugün yapacaklarımı yarına ertelemem.
D) Biraz daha dinlenseydin.    

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiil kipinde anlam kayması olmamıştır ?

A) Bu kitabı üç kere okudum.
B) Çalışmalarımı akşamları yapıyorum.
C) Ödevler yapılmadan dışarı çıklmayacak.   
D) Osmanlı Devleti üç kıtaya hükmetti.    

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip kayması olmuştur ?

A) Biz her yıl bu mevsimde yaylalara çıkarız.
B) Hiç kimsenin hakkına girmek istemez.
C) Hep mutluluğumuz için çabalıyor.
D) Kendini hiçbir zaman üstün görmez.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır ?

A) Beş sene önce bu şehri terk eder.
B) Güneş her gün hepimizin üzerine doğar.
C) Akşamları ışığı kapatıp saatlerce müzik dinler.
D) Hiçbir zaman umudunu yitirmez.

     

Cevap Anahtarı
1
C
2
B
3
A
4
C
5
D
6
B
7
D
8
D
9
B
10
B
11
C
12
A
13
A
14
C
15
A


Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.