İsim Tamlamaları İle İlgili Test-1 - Ders Türkçe

Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

İsim Tamlamaları İle İlgili Test-1

    10
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmamıştır ?

A ) Adam çantanın fermuarını açtı.
B) Çocuklar sokağın sonunda oynuyordu.
C) Ev terliği yok mu? diye sordu.
D) Arabanın lastiği patlamıştı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır ?

A )Çocukların ağlamalarının sesi etraftan duyuluyordu.
B ) Kapıların gıcırtısı kesilmedi.
C) Çiçeklerin kokusu etrafa yayılmıştı.
D) Kapı zillerine basıp kaçmayın.

3. " Çocuğun dersleri çok iyi" cümlesindeki isim tamlamasının türü nedir ?

A) Belirtili İsim T. B) Belirtisiz İsim T.
C)Takısız İsim T. D) Zincirleme İ. T.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlamasında tamlayan ve tamlanan arasına başka sözcükler girmiştir ?

A) Adam bahçenin kapısını boyuyordu.
B) Masanın örtüsü iyice kirlenmişti.
C) Dün evin ardına kadar açık kapısı dikkatimi çekti.
D) Çocuğun gözleri dolmuştu.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ortak bir isim tamlaması vardır ?

A) Kitapların dünyası bizi bekliyor.
B) İllerin, ilçelerin, mahallelerin yöneticileri geldi.
C) Ağaçların yaprakları, dalları kurumuştu.
D) İnsanların hayalleri, umutları farklı farklıdır.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması kullanılmamıştır ?

A ) Dere kenarı kurbağa seslerine boğulmuştu.
B ) İstanbul'un sokakları insanı büyülüyor.
C ) Sebze hali eski önemini kaybetti.
D ) Kış mevsimi bu yıl uzun sürdü.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır ?

A) Şarkının sözleri beni eskilere götürdü.
B) Eserlerin tanıtımı uzun zaman aldı.
C) Şarkıların ezgisinin tesiri ortamdakileri etkiledi.
D) Türkiye'nin konumu büyük avantajlar sağlıyor.



8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer alan isim tamlamasında tamlayan ve tamlanan yer değiştirmiştir ?

A ) Tükenip bitmesin hayalleri çocukların.
B ) Zenginlik hırsı kaplamıştı içini.
C ) Müziğin ritmi bizi kendimizden geçirdi.
D ) hayatın anlamı herkese göre farklıdır.

9. "Yıllar sonra kapıma bırakılan mektubun içindekini merak ettim" bu cümledeki isim tamlamasının türü nedir ?

A ) Belirtili İ. T. B) Belirtisiz İ. T.
C )Takısız İ. T. D) Zincirleme İ. T.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması vardır ?

A ) Okul servisi bugün gecikti.
B) Pazar keyfi yapmayı özlemişim.
C ) Özgürlük özlemi içinde tutuşuyordu.
D ) Kağıdın rengi istediğim gibi değil.

11. "Babam yıllarca kapı kolu imalatında çalıştı."

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu cümledeki ile özdeş bir isim tamlaması kullanılmıştır ?

A) Çantamın ipleri iyice gevşemeye başladı.
B) Deniz fenerini uzaktan seyre daldım. 
C) Ormanın derinliklerine kadar ilerledik.
D) Koltuğun rengi iyice bozarmış. 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük isim tamlamasının tamlayanı durumundadır ?

A) İki konu arasında benzerlik ilişkisi var.
B) Onun yeni kalemliği çok renkliydi.
C) Bize çok fazla haksızlık yapıldı.
D) Ayakkabılığı evin girişine koymuşlar.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır ?

A) Ay ışığı yüzümüze vuruyordu.
B) Gece yarısı gelen kim diye düşündüm.
C) Gecenin sessizliğini dinlemeyi seviyorum.
D) Merih yıldızı harika görünüyordu.

14. İsim tamlamalarının arasına bazen başka sözcükler girebilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna benzer bir kullanım vardır ?

A) Gençliğin kıymeti yıllar geçtikçe anlaşılır.
B) Hayatımın en zor sorusu ile karşı karşıyaydım.
C) Ağaçların yaprakları sararmaya yüz tutmuştu.
D) Evin etrafını yabani otlar kaplamıştı.


15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması bulunmamaktadır ?

A) Somon balığı çok lezzetli görünüyordu.
B) Köyde bu sene bal kabağı çok fazlaymış.
C) Ankara'dan cumartesi sabahı dönecekler.

Cevap Anahtarı
1
C
2
A
3
A
4
C
5
B
6
B
7
C
8
A
9
A
10
D
11
B
12
A
13
C
14
B
15
 D
10 yorum:
Write yorum
  1. soruların ve cevapların hepsi doğru mu

    YanıtlaSil
  2. soruların ve cevapların hepsi doğru mu

    YanıtlaSil
  3. 6. Sorunun cevabı yanlış verilmiş orada belirtisiz isim tamlaması sorulmuş ama B şıkkındaki isim tamlaması belirtili ve aynı zamanda yine aynı soruda 2 belirtisiz isim tamlaması var

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuz için teşekkürler . Soruyu iyi okuyun "KULLANILMAMIŞTIR" diyor . Yani soruyu tekrar inceledik ama herhangi bir problem gözükmüyor . Soru doğru . İyi çalışmalar ...

    YanıtlaSil
  5. Yanlış değil. "Çocuğun dersleri " belirtili isim tamlamasıdır .

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkürler test için sayenizde zaman israf etmeden ders çalışabildim soru düzeyide iyiydi fakat bu testin 3.sünüde gelmesini istiyorum ama mesela bu paragrafta kaç tane isim tamlaması falan vardır yaparsanız sevinirim çünkü bizim okulda her pazartesi teog denemesi yapılıyor,kalp gönderirseniz sevinerim

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel içerikli,bugünkü sınavında çok işime yarayacak bir test fakat interaktif test olsaydı iyiymiş zaman kaybı oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Çok ilgilisiniz hemen cevap yazıyorsunuz

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.