Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Basit - Türemiş - Birleşik Kelimeler İle İlgili Test

    6
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ?

A) Düşüncesiz insan çok kırıcı olur.
B) İnsanlık bugününe çok uzun zamanda ulaştı.
C) Hiçbir fikir eleştirilemez değildir.
D) Sulak arazilerin artırılması için çalışılıyor.

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ?

A) Konaklar Anadolu'nun birçok yerinde vardır.
B) Uzun zamandır tarak kullanmamış gibi duruyordu.
C) Azgın boğa etrafta ne varsa saldırıyordu.
D) Hastaneye kulağından muayene olmak için gitti. 

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük farklı bir ek almıştır ?

A) Benim yazım çok düzenlidir.   
B) Okul temsilciliği için seçim yapıldı. 
C) Bu senede verim beklenenden düşük. 
D) Elmadan bir dilim de ben aldım.  

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi basit yapılı bir fiildir ?

A) Bahçedeki ağaçları hep beraber suladık.
B) Cevizleri ağaçtan düşürebilmek için taşladık.
C) Çok konuşanları teker teker susturduk.
D) Saatlerdir yağan kar aniden durdu.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi hem yapım eki hem de çekim eki almıştır ?

A) Bahçenin kenarlarını tellerle kapattık.
B) Duygularını gizlemeye çalışmamalısın.
C) Yalnızca sen zarar görmedin ki.   
D) Para sana hiçbir zaman hükmetmesin.
   
6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük yapıca diğerlerinden farklıdır ?

A) Defterinde bir sürü garip çizgi vardı.  
B) Ülkesi için her türlü zahmete katlanabilir.
C) Çalışmak için vaktinin çoğunu harcardı.         
D) Sağlığımızın değerini hepimiz iyi bilmeliyiz.

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcüğün oluşumu diğerlerinden farklıdır ?

A) Eskişehir bu hafta kar yağışlı olacak.
B) Evdeki çekyat iyice eskimişti.
C) Yazın sivrisinekler bizi rahat bırakmaz.
D) Karadeniz yine çok dalgalıydı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük farklı bir biçimde oluşmuştur ?

A) Denizlerimizde gelgit olayına pek rastlanmamaktadır.
B) Bu çekyat bizim istediğimiz özelliklerde değil.
C) Çok vurdumduymaz bir yapıya sahiptir.     
D) Dalgakıran yapımı denizcilik için çok önemlidir.    

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük hem yapım eki hem de çekim eki almıştır ?

A) Bilgilerimizi sürekli güncellemeliyiz.
B) Sevgisizlik günümüzde büyük bir sorun.
C) Karanlık gittikçe daha da artıyor.
D) Kartonlar birer  birer tutuşmaya başladı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük farklı bir kökten türemiştir ?

A) Güzellik göreceli bir kavramdır.
B) Suskun insanlar biraz gizemlidir.
C) Sevgi toplumda yayılmalıdır.
D) Görgü kurallarına hepimiz uymalıyız.      


11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili kelime basit yapılıdır ?

A) Sokak lambasının çevresinde kelebekler uçuyor.    
B) Tırnak makasının ağzı iyice körelmişti.
C) Çabuk başla ki hemen bitiresin.
D) Bugün yine okula gelmekte gecikti.   

12.  Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapım eki almamıştır ?

A) Koşucular hazır bekliyordu.
B) Antrenman yarım saat sonra başlayacaktı.
C) Köpekler çöp kutusunun çevresinde toplandı.
D) Kitaplık almak için araştırma yapıyorum.     

13. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi iki isimden oluşmuştur ?

A) Kuşburnu toplamak için dağlara gittik.
B) Kapkaç terörü her geçen gün artıyor.
C) Yapboz parçalarını bir araya getirdi.
D) Biçerdöver yarın bizim tarlaya gelecekmiş.     

14.
1. Durak
2. Sulak
3. Merak
4.Kurak

Yukarıdaki kelimelerden hangisi basit yapılıdır ?

A) 1         B) 2          C) 3         D) 4

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birleşik kelime kullanılmıştır ?

A) Bizim sınıf her konuda uyumlu hareket eder.
B) Cumartesi günü tiyatro izlemeye gideceğiz.
C) Kapalı ortamlarda uzun süre bekleyemeyiz.
D) Kendini başkalarının yerine koymayı denemelisin.  
     

Cevap Anahtarı
1
C
2
D
3
A
4
D
5
B
6
A
7
B
8
D
9
A
10
A
11
A
12
C
13
A
14
C
15
B


6 yorum:
Write yorum
  1. 3. soru A değil D
    9. soru D değil A
    olmalı sanki. İyi bilen biri bu iki soruyu ve cevabını kontrol edebilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için tesekkur ederiz. 3 soru A . A şıkkında- im eki çekim eki diğerlerin de- im eki yapım eki. 9 A olacak doğru söylüyorsunuz. En kısa sürede cevap anahtarını düzelteceğiz. Dikkatiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Gayet güzel benim isime yaradi

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler çok yardımcı oldunuz fakat diğer konulardan daha fazla test gerekiyor

    YanıtlaSil
  5. ikinci sorunun cevabi D buldum yanlis olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz . Hata düzeltildi . Uyarınız için teşekkürler , iyi çalışmalar.

      Sil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.