Konuşma Yanlışları - 2

2. Söyleyişle İlgili Konuşma Yanlışları

Kelimeleri , Sesleri Uzatmak :

" eee, eee!" şeklinde sözcüklerin ya da seslerin uzatıldığını görürüz . Hatta bazıları bunu neredeyse her kelimesinin sonunda tekrar etmeye başlar .
Bu tarz bir konuşma şekli konuşanın söyleyeceklerini hatırlayamaması , dikkatsizliği vb. sebeple olabilir . Böyle bir konuşmacıyı dinleyenler konuşmanın bir an önce bitmesi için adeta dua ederler .

Sözcükleri Yinelemek :

Konuşurken gerekmediği halde bazı sözcükleri tekrar etmenin alışkanlık haline geldiği insanlar vardır . Konuyu iyi bilmemek , alışkanlık  ya da anlatım yetersizliği sebebiyle ortaya çıkan bu durum konuşmayı olumsuz yönde etkiler .

Kaba , Argo Sözler :

Görgüsüz , eğitim almamış , kibarlığa aykırı sözlere  " kaba söz " ; genellikle kabadayı diye tabir edilen tiplere yakışan sözlere ise " argo " denir . Çoğu zaman bu sözler samimi insanlar arasında bile hoş karşılanmayabilir . Bu tür sözler güzel konuşmada olamaz .

Sözü Gevelemek :

Boş laflarla sözü uzatıp asıl amacı bir türlü söylememe ya da söyleyememeye " geveleme " denir . Sadede gelmeden lafı uzatıp durmak , sürekli konuyu dağıtmak güzel konuşmaya uygun değildir .

Konuşma Yanlışları - 1 Konuşma Yanlışları - 2
Konuşma Yanlışları -3

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme