H Harfi İle Başlayan Atasözleri ve Açıklamaları

- Hacı Mekke'de, derviş tekkede : İnsanların rahat ve mutlu olabilmeleri için sevdikleri yerlerde bulunmaları gerekir. Yani ait olduklarını hissettikleri yerde mutlu olabilirler.
- Hacı hacı olmaz gitmekle mekkeye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye: Bir işi doğru düzgün yapabilmek için samimi olmak gerekir. O işin gerekleri doğru dürüst yapılmazsa aldığımız ünvanlar hak edilmiş olmaz yalnızca lafta kalır.
- Hacı hacı Mekke'de bulur : Fikri ve yaşam tarzı birbirine örtüşen insanlar bir yerlerde mutlaka karşılaşırlar. Çünkü gittikleri, gezdikleri yerler aynıdır.
 - Haddini bilmeyene bildirirler : Herkesin toplum içerisinde bir yeri ve konumu vardır. Kişi konumunu unutur ve farklı davranışlar içerisine girerse hemen haddini bildiren birileri çıkar.
- Hak diyince akan sular durur : Bir meselede hakka,hukuka uygun karar verildiği zaman hiç kimse ağzını açamaz. Adalet dağıtanlardan şüphe edilmediği zaman kimse şikayetçi olmaz. 
- Hak gelince batıl gider : Kur'andaki "Hak geldi, batıl zail oldu." ayetinden ilham alarak Türk halkının ortaya çıkardığı bir atasözüdür. Manası ise bir anlaşmazlık durumunda adalete uygun hüküm verildiği zaman, haksız olanlar dağılıp gider anlamına gelmektedir.
- Hak yerde kalmaz : Gerçekler ne kadar da gizlenmeye çalışılsa, bir gün mutlaka açığa çıkar. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme