N Harfi İle Başlayan Atasözleri ve Açıklamaları

- Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz : Bir işi yapmak için istekli olmayan insanlar, o işin ayrıntılarına pek dikkat etmezler. Bir işte titiz ve dikkatli olmak için o işe gönül vermek gerekir.
- Ne doğrarsan aşına o çıkar kaşığına : Hayatta yaptığımız işlere uygun olarak karşılık görürüz. İyilik yapıp da kötülük görmek ya da tersi bir durum istisnalar dışında olmaz.
- Ne ekersen onu biçersin : insanlar davranışlarının karşılığını alırlar. Kötülüklerin karşılığı kötülük, iyiliklerin karşılığı ise iyiliktir.
- Ne karanlıkta yat, ne kara düş gör : Hayatta her zaman ihtiyatlı davranmak gerekir. Tehlikeli işlere girmezsek sonuçları için kaygılanmamıza da gerek kalmaz.
- Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli : Zenginliğe, mala, mülke güvenerek insanlara tepeden bakmamak gerekir. Çünkü bu tür şeyler geçicidir. Her şeyi bir anda kaybedebiliriz. Bu yüzden şu anki durumumuza çok fazla güvenmemek gerekir.
- Ne verirsen elinle o gider seninle : Bu dünyada insan zenginde olsa, fakir de olsa diğer aleme geçerken yanında bir şey götüremez. İnsanlarla beraber sonsuz aleme gidecek olan şeyler dünyada iken yapmış oldukları iyiliklerdir. 
- Ne yavuz ol asıl, ne şaşkın ol basıl : Hayatta başarılı olmak için dengeli olmak gerekir. Ne kavgacı ne de pısırık durmak iyidir. Orta yolu tutturmak gerekir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme