Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar

Özet : "Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar " atasözü ile ilgili kompozisyon örneği 

İnsanoğlunun başına gelebilecek en kötü manevi hastalıklar başında " yalan " gelmektedir . İnsanlar bir sıkıntıya düştüklerinde ya da zor durumda kaldıklarında , kusur işlediklerinde kendilerine bir kurtarıcı aramakta, böyle anlarda maalesef yalan da sığınılacak bir liman gibi görülmektedir .
Bazı insanlar yaptığı hatayı hafifletmek için yalana "beyaz" ya da "pembe" gibi kulplar taksalar da işin esasında yalan yalandır ve her yalan da güven duygusuna vurulan ağır bir darbedir . Yalancı çobanın hikayesini bilmeyenimiz yoktur her halde . Aynen yalancı çoban hikayesinde olduğu gibi yalanı alışkanlık haline getiren insanlar zamanla artık kimse inanmamaya başlar ve doğru söyle bile insanlar artık onun sözlerine mesafeli yaklaşır . Yalanı kurtarıcı olarak görenlerin unutmaması gereken bir gerçek vardır ki o da hiçbir yalan ebediyen gizli kalmamaktadır .
Erken olsun ya da geç kalsın her yalan günü geldiğinde açığa çıkmaya mahkumdur . Yalancının mumu yatsıya kadar yanar atasözü atalarımızın tecrübeleri sonucu vardıkları bu gerçeğin veciz bir ifadesidir . Kısa süreli rahatlık getiren yalanların ağrılarımızı bir süreliğine dindiren ilaçlardan hiçbir farkı yoktur . Nasıl ki ilacının etkisi geçince ağrı yeniden başlarsa, yalan da açığa çıkınca geçici rahatlama yerini huzursuzluğa bırakır .
Hayatımızı mutlu ve huzurlu bir biçimde sürdürebilmek için yalanın bir çıkış yolu olmadığının farkına varmalıyız . Çünkü her yalan mutlaka ortaya çıkar ve bizi daha büyük sıkıntılara atar .

1 yorum:

Deneme