Tanık Gösterme ve Örneklendirme Arasındaki Fark Nedir ?

Tanık Gösterme ve Örneklendirme Arasındaki Fark Nedir ?

Tanık gösterme ve örneklendirme arasındaki farka geçmeden önce dilerseniz her iki düşünceyi geliştirme yolu ile ilgili kısa açıklamalar yapalım :
Tanık Gösterme : Anlatılanları daha etkileyici hale getirmek , okuyucu anlatılanlara inandırmak için toplum tarafından bilinen , tanınan insanların sözlerinden alıntı yapmaya tanık gösterme adı verilir .
Örneklendirme : Bir konunun daha iyi anlaşılabilmesi için konu ile ilgili örnekler vermeye denir .

Tanık Gösterme ve Örneklendirme Arasındaki Fark Nedir ?
Tanık gösterme de tanınmış bir insanın sözü mutlaka kullanılmalıdır . Söz tırnak içerisinde olduğu gibi aktarılır . Örneklendirmede ise kişinin adı geçer ama onun sözü alınmamıştır . Yani söylenen söz alınmışsa tanık gösterme kişinin yalnızca ismi belirtilmişse örneklendirme olur . Şimdi konuyu örneklerle karşılaştırmalı olarak açıklamaya devam edelim :

Örnekler :
- İnsanlar ile ilgili peşin hükme varmaya ön yargı denir . Ön yargı çok kötü bir şeydir . Bu konuda Einstein “ Ön yargıları yok etmek atomu parçalamaktan zordur . “ diyor . ( Tanık gösterme )
- Ön yargıları ortadan kaldırmanın zorluğunu birçok kişi dile getirmiştir . Bunlardan biri de Einstein’dir .

* Barış koşulları istediğimiz gibi olmasa bile savaştan daha iyidir . Hatta kazanacağımızdan emin bile olsak . Cicero bu durumu “ En haksız barışı , en adil savaşa tercih ederim . “ sözleri ile ifade etmiştir .

* Savaşlar insanlara ve devletlere büyük zararlar verir . Bu sebeple her zaman barış zemini aramak gerekir . Bu düşünceyi savunanlar arasında M. Kemal Atatürk ve Cicero gibi aydınlar gelmektedir  .

5 yorum:

Deneme