Hoşgörü İle İlgili Kompozisyon Örneği

Hoşgörülü Olmak

İnsanlar toplum içerisinde yaşamını sürdüren varlıklardandır . Sürekli başka insanlarla iletişim içerisinde yaşamını sürdürür . Bu iletişim içerisinde zaman zaman yanlış anlamalar , istenilmeyen davranışlar ortaya çıkabilir . İşte hoşgörü bu tür durumlarda bir anda parlayıp her şeyi yıkıp dökmek değil anlayışlı davranabilmektir .

Hoşgörünün birçok boyutu vardır . Mesela bizim gibi inanmayan insanların düşüncelerine tahammül edebilmek hoşgörüdür . Bir Müslüman'ın bir Hıristiyan ya da başka bir  dinden insanın yaşam tarzına ve ibadetlerine saygı göstermesi hoşgörüdür . Bizim atalarımız hoşgörü konusunda dünyaya örnek olmuş milletlerin en başında gelmektedir . Mesela Hazarlarda cami , kilise ve havranın yan yana olması ve insanların bir birlerine baskı kurmadan yaşamlarını sürdürmeleri hoşgörünün önemli bir kanıtıdır . Yine bu topraklarda yetişen ve gönül dünyalarımızı inşa eden büyük insanlardan olan Mevlana'nın " Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü " sözü de hoşgörünün bizler için değerini göstermesi bakımından önemlidir .


Her insanın yaşam şekli , giyim kuşamı , inançları birbirinden farklıdır . Bu gibi özellikler bir üstünlük  ya da aşağılama sebebi olarak görülmemelidir . Herkes başkasının düşüncelerine , yaşam tarzına ve inançlarına saygılı olursa böyle bir ortamda hoşgörü ve toplumsal barış sağlanmış olur .

4 yorum:

  1. NEDEN KOPYALA YAPAMOYORUZ...

    YanıtlaSil
  2. kopya almayi yasaklatirmissiniz bazi kalimeleri ben bir yabanci olarak bilmadigim sebebyle translate yapmak zorundayim ki yapamam...

    YanıtlaSil

Deneme