Çocuklara Kitap Okuma Bilincini Nasıl Kazandırabiliriz ?

Çocuklara Kitap Okuma Bilincini Nasıl Kazandırabiliriz ?

Kitap okumak  insanlık için çok faydalı bir  etkinliktir . Özellikle de çocukların kitap okuması  geleceğimizin için harika bir şeydir . Geleceğimizin eğitimli nesiller olması için , aydın bir ülke , gelişmiş bir ülke olmamız için çocuklarımıza mutlaka ama mutlaka kitap okuma alışkanlığını kazandırmalıyız . Çocukları kitap okuma konusunda bilinçli birer bireyler halinde getirmeliyiz . Çocuklara bu bilincin kazandırılması için anne , baba ve evdeki diğer bireyler ile okulda öğretmenlere çok büyük görevler düşer . Ama ilk önce bu alışkanlığın ailede başlaması gerekir . Anne ve baba kendileri kitap okuyarak çocuklarına model  bir aile olmalıdır .

Çocuğu hangi kitapları okumayı çok sevdiği sorulmalı ve onunla birlikte kitapçıya gidip kitap alınmalıdır . Çocuğun haftada bir kez bir kitap bitirmesi için  belli aralıklarla kitapçıya gidilmeli ve böylece çocuk için kitabın önemi çocuğun beynine yerleştirilmelidir .  Yani bir anda  birçok kitap alınmamalı , okudukça alınmalı ve ona  okuduğu kitaplardan sonra ilk başlarda küçük ödüller verilmelidir . Böylece çocuğu okumaya yönlendirmek için pekiştirmiş oluruz . Okul ve aile çocuğun kitap okuma alışkanlığına sahip olması için iş birliği yapmalıdır . Öğretmen de  çocuğu bu konuda bilinçlendirmeli , her hafta bir kitap okuyan bir çocuğu sınıf ortasında alkışlatmalı ya da gülen yüz gibi sembolik hediyeler vermelidir çocuğa . Çocuğa kitabı neden okuması gerektiği anlatılmalıdır . Okursa ne gibi kazanımlar elde edileceği söylenmelidir . Okumadığı takdirde neleri kaybedebileceği açıklanmalıdır . 


Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için  adım adım gidilmeli ve bir anda çocuğa baskı yaparak , zorbalıkla kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmamalıdır .  Bu  şekilde davranılırsa çocuk zaten okumadan da soğur eğitimden de . Bunun için  dikkatli olmalıyız ve çocuğa kitabı sevdirerek  okutmaya gayret göstermeli ve bu şekilde amacımıza ulaşmalıyız .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme