Eflatun'un "Gözlemle , Dinle , Sus , Az Yargıla , Çok Sor '' Sözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız .


Eflatun'un "Gözlemle , Dinle ,  Sus , Az Yargıla , Çok Sor ''  Sözünü Açıklayan  Bir Kompozisyon Yazınız .

Merak duygumuzu asla kaybetmemeliyiz . Çevremize karşı duyarlı ve meraklı olmalıyız . Bunun için de iyi bir gözlemci olmalıyız .  Çevremizde ne olup ne bittiğimi izlemeliyiz ve daha sonra bunları  akıl süzgecimizden geçirmeliyiz .  Toplum içindeyken insanları dinlemeliyiz . Biri konuşurken o kişinin sözünü kesmemeliyiz .

Daha çok dinlemeliyiz, daha az konuşmalıyız . Bilgili insan kendini çok konuşarak ispat etmeye çalışmaz .  Gerçekten okuyan, araştıran, sorgulayan insan az konuşur ve devamlı yeni şeyler öğrenmek ister . İnsanları hemen yargılamamalıyız . İnsanları etiketlememeliyiz . Az yargılamalıyız ve çok soru sormalıyız . Yani çok araştırmalıyız , bilimsel işler yolunda ilerlemeliyiz .   Sürekli çalışmalıyız ve deney gözlemler yapmalıyız . İcatlar yapmalıyız ve yaşadığımız yere , dünyaya faydalı bir insan olmaya çalışmalıyız .  İyi bir gözlemci , iyi bir etkin dinleyici olmalıyız . Karşımızdaki kişi ya da kişilere değer vermeliyiz ve onları can kulağı ile dinlemeliyiz . Yargılamaktan kaçınmalıyız ve   bir şeyi eleştirmek istiyorsak aynaya bakmalıyız ve kendimizi düzeltmeliyiz .  Çok sormalıyız ama bu sorular boş sorular olmamalıdır . 

Gerçekten bize ve içinde yaşadığımız topluma faydalı olabilecek sorular sormalıyız ve  çalışmaya, üretmeye devam etmeliyiz .

2 yorum:

Deneme