‘’ Büyüklerimize Nasıl Davranmalıyız? Sizin Büyüklerinizden Beklediğiniz Davranışlar Nelerdir?’’ Konulu Bir Kompozisyon Yazınız.


‘’ Büyüklerimize  Nasıl Davranmalıyız? Sizin Büyüklerinizden  Beklediğiniz Davranışlar Nelerdir?’’ Konulu Bir Kompozisyon Yazınız.

 Deneyim sahibi olan, hayatın  her türlü aşamasından geçmiş olan büyüklerimiz bizim değerimizdir. Bize kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi öğreten ve  bunları yaşamamızı sağlayan  da yine büyüklerimizdir. Büyüklerimiz,  yaşamın belki de en zor zamanlarında bizim elimizden tutan, bizi   düştüğümüz zorluklardan kaldıran,  bize yol gösteren kimselerdir. Onlar bize hayatın zorluklarını, kolaylıklarını anlatan ve gösteren tanıklardır. Büyüklere  her zaman  nazik davranmalıyız.  Onların  kalbi çabuk kırılır. Çünkü yaş geçtikçe insan daha duygusal ve daha alıngan bir  tavır takınır.  Bunun için büyüklerimize asla ve asla saygıda kusur etmemeliyiz. Onların o narin, o naif kalbini kırmamalıyız. Kırmaya cüret edenleri ise sert bir dille  uyarmalıyız. Onlara asla bağırmamalıyız,  çok bilmişçesine cevaplar vermemeliyiz. Yeri geldiği zaman onların yanında sus pus olmasını bilmeliyiz ve önlerinde saygı ile eğilmeliyiz. Susmaktan kastım saygıyı hiç bir zaman kaybetmemek, kibar olmaktır.

Bize yol gösteren, bize öğütler veren bu dev çınarlarımızın kıymetini bilmeliyiz ve  her fırsatta onların  engin tecrübe ve bilgilerinden faydalanmaya çalışmalıyız. Onları çok ama  çok sevmeliyiz ve  onları gerçekten koşulsuz sevmeliyiz. Onların   var olması bize bu hayatta güven verir, güç verir. Çünkü biz sevgi nedir, saygı nedir büyüklerimizden öğrendik ve öğrenmeye de devam edeceğiz.  Elbette biz küçükler onlara son derece anlayışlı ve kibar olmalıyız fakat bizim de bu koca çınarlardan beklentilerimiz olacaktır. Bizim büyüklerimizden beklentilerimiz ise şunlardır:  Bizlere  sevgi versinler,  yanlış da yapsak, yanlış kararlar da alsak onların arkamızda dağ gibi durduğunu bize hissettirsinler.  Her şeyden önce tıpkı bizim onları çok sevdiğimiz gibi onlar da bizi çok sevsin ve saysın. Bize  her anlamda örnek olsunlar.   Bizlere güzel ahlakı öğretsinler ve yaşatsınlar. Bizlere sevgiyi, saygıyı, paylaşmayı ve dayanışmayı öğretsinler ve bu değerleri  her zaman yaşatmaya çalışsınlar. Bize güvensinler.  Bizi hemen yargılamasınlar  ve asla  ve asla ön yargılı olmasınlar.

İşte bizim de büyüklerimizden beklentilerimiz bunlardır.  Bizler küçük olarak onlar da büyük olarak sorumluluklarını bilirse hayatı yaşamanın tadı da başka olur. Çünkü hayatta  sevgi, saygı, barış ve dayanışma olur. Bunun için  herkes sevgi ile beslenmelidir ve  sevgiyi yüreğinden asla eksik etmemelidir. Büyüklerimizin  ne kadar  hayatımızda değerli olduğu ile ilgili şu sözü de unutmamalıyız: ‘’ Saygı ve sevgi büyüklerle küçükler arasındaki uçurumu yok eden bir köprüdür. Kendinden büyüğe saygı göstermeli, kendinden küçüğe ise şefkat. - Yusuf Has Hacip
İşte tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi her zaman sevgi ve saygı içimizde yer edinmelidir ve bunları büyüklerimiz bize biz de büyüklerimize vermeliyiz.

4 yorum:

Deneme